Här är millimeter-revolutionen
2012 års stora skonyheter syns inte på utsidan av skorna. Ändå handlar det om en revolution. Ett nytt tankesätt som ger förespråkare för mellan- och framfotslöpning rätt. Vad det handlar om att många skoltillverkare nu sänker det så kallade häl till tå-droppet, alltså skillnad i höjd mellan häl och tå. Den här förändringen kan komma att förändra inte bara hur vi springer utan även våra löparvanor.
Vad det handlar om är att flera skotillverkare sänker skillnaden mellan häl och tå. I vanliga träningsskor har standard tidigare varit 12 mm. Nu sänker många märken skillnaden. Det finns tillverkare som har modeller som nu är nere på 0 mm, de är alltså helt platta – som när vi springer barfota.
Med mindre lutning på skon får man ett förändrat löpsteg.
– Eftersom inte hälen tar i lika tidigt i isättningsfasen förskjuts tyngdpunkten framåt, man landar mer på mellanfoten, förklarar Löplabbets expert Jörgen Lindh.
– Det blir en lite annorlunda teknik och det kräver kanske något mer av löparen när det gäller styrka och spänst, och det gäller att man försiktigt anpassar sig till de nya skorna. Det tar veckor och månader för att bygga upp löpstyrkan för att kunna springa med helt platta skor.
Även skotillverkarna är medvetna med risken att rekommendera den här sortens skor till alla löpare. Man rekommenderar ofta att kombinera med konventionella skor och börja med korta men gärna lite snabbare pass.
Vi kommer kanske få nya löparvanor med den här typen av skor. Inte så långa pass, högre fart.
– Vi har en fantastisk utveckling med lättare modeller med mer löpkänsla, men man ska också veta att de här skorna inte är för alla löpare vid alla tillfällen, säger Heinz Gehrig, vd på Gerisale som sedan 1980-talet varit generalagent för amerikanska Saucony.
Saucony tillsammans med New Balance ledde utvecklingen mot allt stadigare skor, med rejäla pronationsskydd. Men på bara några år har företagens utvecklingen svängt och de båda amerikanska skojättarna leder minimalisttrenden med modeller som Hattori och Kinwara (Saucony) samt Minimus och 1190 (New Balance).
– Min absoluta uppfattning är att det fortfarande behövs stabila skor på marknaden
eftersom de flesta av oss pronerar till en viss grad, säger Heinz Gehrig. MEN, genom att förändra tyngdpunkten mera under kroppen som ett resultat av det sänkta tådroppet så kommer stabiliteten automatiskt genom den lägre tyngdpunkten.
– Men att skorna delvis har varit klumpiga och framförallt höga och därmed instabila, det är ett faktum. Som tur är så behåller ju Saucony också ett par modeller i 12 mm tådropp så att vi har skor för alla smaker och behov.
Vibram Five Fingers, Newton och Inov8 är uddamärken som rider på minimalisttrenden men som nu har etablerat sig med framgång i Sverige.
– Alla märken har börjat titta på hältå-drop och under de senaste året har det till och med i annonser blivit ett försäljningsargument där man öppet redovisar antal millimeter, säger Håkan Carlsson som säljer brittiska Inov8.
Inov8 har under flera år haft terrängskor som gillats av många löpare för sin minimalistiska karraktär, det vill säga låga vikt och litet häldrop. Inov8 har en storsäljare i sin 212 - en modell som väger 212 gram och har 6 mm i häldrop. Ännu mer extrem är X-talon 190 med drop på 3 mm för att inte prata om nya landsvägsskon Bare X-lite 150, med 0 mm drop och där du springer direkt på EVA sulan.
– Men vi rekommenderar ingen ovan att bara springa i våra skor, säger Håkan Carlsson, man måste vara beredd och förstå att man måste anpassa sitt löpsteg.