Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Handlare slarvar med reflexvästar

En reflexväst kombinerat med andra reflexer är självklar utrustning för löpare på dunkla gator och mörka landsvägar.

Vintertiden är här och mörkret sänker sig över Sveriges löpare.
Om inte förr så är det dags att plocka fram reflexvästen igen. Men innan du ger dig ut, eller innan du går till sportaffären; se till att reflexvästen håller måttet. För det finns lag på vad som får säljas som reflexväst. En lag som generalagenter och handlare slarvar med.

Personligen skulle jag inte ge mig ut med en väst som är fem år gammal. Tänk också på att om man tvättar reflexvästen ofta försämras funktionen ännu snabbare.
Konsumnetverkets expert.

Senast Konsumentverket gjorde en marknadskontroll kunde bara tio av 32 leverantörer visa upp typkontrollintyg, intyg som egentligen krävs för att reflexvästarna ska få säljas. I tidigare undersökningar har Konsumentverket sett stora brister i märkning, användarinformation men även i reflexvärde.

Kolla alltså efter den där CE-märkningen, kanske även om västen är godkänd enligt EN1150 som är standarden för fritidsbruk.
– Reflexvästar och reflexer klassas som personligt skyddsmaterial och får inte säljas om de inte är CE-märkta och enligt ett EU direktiv ska de klara en standard som heter EN1150, säger Jonas Eriksson på Konsumentverket i Karlstad.

På dunkla gator och mörka landsvägar behövs reflexvästen, kanske kompletterat med reflexband på armar och ben.
– Ju större reflekterande ytor desto bättre syns du, säger Jonas Eriksson, men man ska också komma ihåg att reflexernas egenskaper försämras med åren.
– Personligen skulle jag inte ge mig ut med en väst som är fem år gammal. Tänk också på att om man tvättar reflexvästen ofta försämras funktionen ännu snabbare.

Det finns ingen lag om att bära reflex för fotgängare och löpare. Däremot finns det sedan 1994 en svensk lag som säger vad som får säljas. Det är handlarnas ansvar att reflexvästar uppfyller säkerhetskraven i lagen om personlig skyddsutrustning för privat bruk. Jodå, det finns en sådan lag sedan 1992.

– Det är inget som säger att en väst som inte är CE-märkt inte kan funka, men det handlar ju om säkerhet, säger Jonas Eriksson.
Däremot är Konsumentverkets expert skeptisk till att ersätta reflexer med lysdioder. De har helt enkelt inte lysförmaga som kan mäta sig med traditionella reflexer som speglar tillbaka strålkastarnas starka ljus.
För det gäller att synas på håll och i god tid. Enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd om du har mörka kläder. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.
Förutsatt att reflexen verkligen funkar.