Glöm bröstband för pulsmätning

Polar M600 har ett mjukt silikonarmband i svart och vitt vid lanseringen. Ett rött armband kommer senare i 2016. Den har en 1,3 tums pekskärm i färg och en speciell knapp för snabb och enkel träningskontroll.

Pulsen kan vara ett bra sätt att styra farten för en löpare. Pulsklockor med tillhörande pulsmätarband har funnits länge. Men bröstbanden som använts för att mäta pulsen har av många upplevts som både krångliga att använda och obekväma. På onsdagen presenterade finländska Polar sin första smartwatch med pulsmätning via handleden. En nyhet som betyder adjö för eran med pulsband.

Tekniken med pulsmätning via handleden har utvecklats snabbt. Garmin, TomTom och Apple har redan etablerat modeller med tekniken på marknaden. Finländska Polar som för tio år sedan hade en dominerande ställning på världsmarknaden har dock envist hållt kvar vid de beprövade pulsbanden. Men på onsdagen släppte Polar nyheten om nya sportklockan Polar M600. Ett nytt steg för det finländska företaget i utvecklingen av smarta armbandsur. Polar M600 är en vattentät sportklocka som bygger på Googles smartwatchplattform Android Wear. Pulsmätningen sker direkt via handleden med optisk pulsmätning. Klockan erbjuder även inbyggd GPS, har automatisk aktivitetsmätning dygnet runt och smarta träningsfunktioner via Polar App for Android Wear .
Polar M600 har en 1,3 tums pekskärm i färg. Användaren kan synkronisera sin musik via Google Play och lyssna, även om man inte har tillgång till en smartphone. Polar M600 bygger på en kombination av Googles Android Wear och Polars erfarenhet och kunnande inom träning och pulsmätning. Bland funktionerna finns röststyrning, skräddarsydda urtavlor, meddelandetjänster och kalenderfunktioner. Man kan läsa och svara på textmeddelanden, bläddra genom sociala medieflöden och få tillgång till mer än 4 000 appar via Google Play.

Polar släppte nyheten om sin nya klocka på onsdagen, men Polar M600 kommer inte till butikerna än på ett tag. Frågan är dock om det är värt att vänta och betala 3499 kronor för en klocka som i stort sett inte har andra funktioner än konkurrenterna som har pulsmätning via handleden. Garmin 235 är 500 kronor billigare och har i stort samma funktioner. Apples iWatch Sport ligger i samma prisklass. TomTom har den enklare modellen Spark Cardio med pulsmätning via handleden för 1800 kronor. 

För alla som gillar att styra träningen med pulsen, men som har tvekat på den lite nyare tekniken med pulsmätning via handleden betyder onsdagens nyhet att det kanske är dags att göra som Polar och gå över till den nya tekniken.