Fokus på framfoten i nya Nike Pegasus

Britten Mo Farah har vunnit OS, VM och EM på 5000 och 10000 meter.

Vad har världens bästa löpare för träningsskor? Svaret är: Samma sko som i våras utsågs till vinnare i Sveriges största skotest. Brittiska världsstjärnan Mo Farah har under många år haft Nike Pegasus som träningssko. En sko som undan för undan utvecklats. I förra veckan kom ytterligare en ny generation, liksom de senaste åren, med input från Mo Farah. Den här gången är fokuset på framfoten.

Lite oväntat kom redan i förra veckan uppföljaren till 2016 års testvinnare. Nya Nike Air Zoom Pegasus 33 än förfining av 32:an och trots prishöjning med en hundralapp så är priset 1200 kronor fortfarande lite under konkurrenterna. 

Liksom de senaste åren är det små förändringar som har gjorts.

  • För första gången finns en inbyggd Zoom Air-enhet i framfoten för stötdämpning. (Pegasus har haft systemet i häldelen i de senaste versionerna.) 
  • Ovandelen har förfinats genom en justering av Flywire-banden som omsluter foten.

Skon har också blivit något tyngre. 279 gram i storlek 42 mot 268 gram för föregångaren. Häl- till tådroppet är oförändrat 10 mm. 
– Jag skulle tro att det är den Zoom Air-enheten i framfoten som ökar vikten, säger Löplabbets skoexpert Jörgen Lindh. 

Vad är då Zoom Air? Enkelt förklarat är det en gasfylld kudde med tunna trådar utvecklad för att både ge stötdämpning och ge respons för löpsteget. 
Air har länge varit Nikes speciella teknik, men det från början ganska svampiga dämpningssystemet har verkligen pumpats upp. Trycket i Zoom Air-kuddarna lär i dagens system vara fem gånger högre än när systemet lanserades. 

Nike Pegasus är en av världens mest sålda modeller. En allroundsko för vanliga löpare, en träningssko för världsstjärnor som Mo Farah som under de senaste generationernas utveckling av Pegasus fått ge sina synpunkter.
Mo Farah använder skon under de flesta av sina träningspass. På tävlingar på landsväg använder han oftast Nike Flyknit Racer. 
Nya Nike Air Zoom Pegasus 33 finns redan i specialbutikerna för löpning. 

 

 

Nike Pegasus 33.