Biom-skor väljs efter stil och fart

Alexander Nicolai är Global product manager för Eccos Biom satsning. Han vill förändra vårt sätt att löpa men medger att det även handlar om att profilera Ecco som ett innovativt löpmärke.

Vilka är skillnaderna mot en traditionell löparsko och ert nya Biom-koncept?
– Biom är ett paradigmskifte. Hela konceptet och skons uppbyggnad tillåter naturlig löpning, för bättre muskel aktivering och därigenom också en bättre energi balans. Skorna klassificeras också på ett helt nytt sätt.
– Den nuvarande löpskomarknaden är uppdelad i cushioning, rörelse kontroll och lättviktsskor. Biom har valt att gå bort från den konventionella kategoriseringen. Med Natural motion konceptet så är kategoriseringen baserad på löpstil och hastighet. Med hjälp av denna kategorisering kan butikerna hjälpa kunderna att hitta den optimala skon för dem.
Idén i sig är inte ny, men det integrerade konceptet och hur det implementerats I kombination

Ni har haft löparskor tidigare, är det bara att kasta dem nu?

– Ja, Ecco har erfarenhet från att tillverka löpskor med receptor teknologi (RXP 6000, RXP 3000 och RXP 1000). För Ecco representerar Biom framtiden för löpskor. Produkterna från RXP generation kommer att fortsätta att finnas i vårt sortiment eftersom de är perfekta till träning och fitness.

Hur länge har arbetet med att ta fram den här nya skon tagit?

– Det har varit en lång process. Ända sedan 1963 då Ecco startades har Ecco arbetat med att utveckla nya koncept med fokus på fötterna och den erfarenheten är självklart viktig för Biom. Arbetet med Biom projektet har tagit cirka tre år.

Biom är en ren asfaltssko, eller?

– Ja.

Vilka olika sorters Biom-skor är på gång?

– Naturlig rörelse kommer att sortera under tre olika hastigheter; Biom A, Biom B och Biom C liksom Biom Trail. Biom A är för professionella till semi-professionella löpare som gör 4 min/kilometer eller snabbare (tillgängliga mars 2009 för män), Biom B för fitness löpare som gör 6 min/kilometer eller snabbare (tillgängliga mars 2009 för män och kvinnor), Biom C för löpare som gör 8min/kilometer eller snabbare (tillgängliga hösten 2009 för män och kvinnor) och Biom Trail (tillgängliga inom en snar framtid).

Skorna ska inte säljas i era egna butiker utan istället i olika löparbutiker?

– Vi har valt att fokusera på specialist butiker och inte Ecco butiker för att försäkra att alla som kommer i kontakt med Biom får en förståelse för vad löpning handlar om. Med Biom är vårt fokus inte på Ecco utan på löpning.

Tror ni inte att det blir svårt att få erfarna löpare att tänka om?

– Det finns redan en tydlig trend mot naturlig rörelse. Vi på Ecco är övertygade att det redan är många konsumenter som tänker om. Vi tror att naturlig rörelse är framtiden för löpning runt om i världen.

Ni har scannat in 2 500 löpares löpsteg. Finns det ett nordiskt löpsteg, eller vilken marknad satsar ni mest på?

– Vi har scannat 2500 fötter och fokuserat på Europa och USA. I första omgången kommer skon att vara tillgänglig i sex länder: Tyskland, Danmark, Sverige, USA, Holland och Kanada. Vi har inte fokuserat på ett specifikt nordiskt löpsteg.

Vilka kommer att köpa den nya skon?

– Vi tror att konceptet kommer att vara lockande för alla typer av löpare, särskilt de som är intresserade av hur kroppen och fötterna fungerar samt de som är öppna för teknologiska innovationer och nya utvecklingar. Biom kan användas av nästan alla löpare inklusive löpare med pronation, supination och överpronation.

Hela tillverkningen (historien) av skon, från idé till färdig sko.

2002: Utvecklades den första prototyp av en DIP (direct injected) löpsko av Ecco.
2005: Ecco tog den första kontakten med professor Peter Brüggerman och Biom projektet startade. Ecco och Brüggerman började med att brainstorma ihop omkring vad man ville med konceptet.
2006: 2500 Fötter scannades för att finna de perfekta lästerna.
2006: De första designidéerna utvecklades av Eccos design team och designer Ejner Truelsen. Redan här hade man specificerat att man skulle använda sig av Yak och DIP.
2007: Tillverkas de första prototyperna. Här påbörjades en lång process av att utveckla protoyper, testa dem (internt i Ecco och tillsammans med Brüggerman i Cologne) arbeta med feedbacken och göra justeringar.
2007-2008: Tester företogs internt i Ecco genom Eccos testprogram och i laboratorier. Samtidigt testades skorna också av Brüggerman i Cologne.
2008: Skickades skorna ut till butiker för tester
2009: I mars lanseras Biom konceptet.

Vilka butiker i Sverige kommer att ha skon?

– Ecco Biom finns i butiken: W-R-T.se & Idrottsortopedi Göteborg, Imeo Ortopedi Kungälv, Fotoexperten Växjö, Löpex Sport Örebro, Gå & Löpkliniken Östersund,
Intersport i Enköping, Falkenberg, Gävle, Haparanda, Jönköping, Karlstad, Linköping, Ludvika, Strängnäs, Västerås, Ödåkra,