Bling, bling – smarta klockor för löpare

Fyra designade sportklockor som klarar det mesta: Suunto Spartan Ultra, Polar M600, Garmin Fenix 3HR och Apple Watch Nike+.

GPS-klockorna blir allt smartare. Klarar att ta pulsen, håller kontakt med telefonen och världen. Under av ingenjörskonst för löpare och andra konditionsidrottare. Nu har tillverkarna också insett att ska man använda en smartwatch måste den också vara snygg på handleden. Fyra nya modeller i höst har inte bara det mesta löparen önskar sig, kanske är det nu utseendet som avgör valet.

Suunto Spartan Ultra finns i fyra utföranden: All Black Titanium, Stealth Titanium, Black och White.

Suunto Spartan Ultra

Pris: 6600 kr – 7500 kr beroende på utförande,

Suuntos första sportklocka med pekskärm i färg klocka är en skönhet. Rundare än Garmins Fenix 3 HR och 15 gram lättare. De tre knapparna är bra placerade och pekskärmen fungerar även med svettiga fingrar. Safirskärmen har ett intuitivt användargränssnitt och en upplösning på 320x300 pixlar. Det är lätt att växla mellan olika visningslägen. Batteritiden är 26 timmar i träningsläge men det som saknas är pulsmätning i handleden. Spartan Ultra är laddad med olika funktioner, 80 förinställda sportlägen och detaljerad, specifik statistik. Dessutom är den vattentålig till 100 meter. En klocka för träning men även för äventyr med kompass och barometer.

Två olika varianter av Polar M600.

Polar M600

Pris: 3500 kr

Polar M600 är lätt, smidig, och en kvadratisk form och en 1,3 tums pekskärm i färg. Användaren kan synkronisera sin musik via Google Play och lyssna, även om man inte har tillgång till en smartphone. Polar M600 bygger på en kombination av Googles Android Wear och Polars erfarenhet och kunnande inom träning och pulsmätning. Bland funktionerna finns röststyrning, skräddarsydda urtavlor, meddelandetjänster och kalenderfunktioner. Man kan läsa och svara på textmeddelanden, bläddra genom sociala medieflöden och få tillgång till mer än 4 000 appar via Google Play. iPhone-användare kan också parkoppla med M600 men har inte alla funktoner för sms och epost som android-telefoner har. Batteritiden är 8 timmar i träningsläget.

Garmin Fenix 3 HR finns i fyra utföranden.

Garmin Fenix 3 HR

Pris: 6400 kr

Garmins prestigemodell har inte pekskärm. Istället används fem knappar på sidorna för navigeringen. Fenix 3 har inbyggd GPS och mätning av puls och kadens. Skärmen är skyddad med ett tåligt safirglas och boetten är i rostfritt stål. Modellen finns även med boett i titan, armband i titan, titan hybridband, samt stål- och läderband.
Klockan har många funktioner för multisportträning, terränglöpning och distansmätning med mera. Åtkomst till Garmins egen plattform med hämtningsbara widgets och appar gör att det går att anpassa urtavlor och datafält.

Apple Watch Nike+ finns i fyra olika utföanden med boetter i aluminium, dessutom i två olika storlekar 38 mm och 42 mm.

Apple Watch Nike+

Pris: från 4195 kr

Den enda träningsklockan som kommer i olika storlekar. I funktion är det samma smartwatch med det finns några små skillnader som kan vara bra att tänka på. 42 mm-skärmen har fler pixlar och något större text på vissa ställen. Den väger dessutom några gram mer än 38 mm-boetten. Nya Apple Watch II har inbyggd GPS och är vattentät ner till 50 meter och är nu en sportklocka som på allvar kan ta upp kampen med de redan etablerade märkena. Liksom första generationen har Apple Watch II även pulsmätare, accelerometer och gyroskop. Nike-versionen av Apple Watch har en egen design av urtavla, ett luftigare armband och förinstallerad app för nya Nike+ Running Club.