Två modeller sticker ut i årets skotest

Två modeller sticker verkligen ut i det rekordstora utbudet av nya löparskor våren 2016.
Adidas Pure Boost X – en dammodell med en helt ny konstruktion.
Airia 1,5 – en svensk uppfinning som inte ser ut som något vi testat tidigare.
Frågan är hur de klarar sig i Sveriges största skotest som Marathon.se och Löplabbet nu drar igång för tjugonde året.

Närmare hundra herr- och dammodeller finns representerade i Sveriges största skotest. Under en månads tid kommer varje modell att testas av flera löpare. Minst tio mil ska klaras av innan testlöparen får göra ett omdöme. Allt samlas sedan in av teamet där Löplabbets Jörgen Lindh är testledare, träningsexperten Anders Szalkai är sakkunnig och chefredaktören Torbjörn Sköldefors kritisk granskare.

Ett tjugotal märken finns representerade och det är främst träningsskor som testas.
I den stora mängde av modeller är det två modeller som redan har fått testledare och -löpare att lyfta på ögonbrynen:

Adidas Pure Boost X har en strumpliknande ovandel, nästan som en som ger ett mångsidigt stöd och en annorlunda känsla. Modellenär framtagen för att passa kvinnors fötter och finns alltså endast i dammodell. Ovandelen är designad med heltäckande grafiskt tryck och sticker verkligen ut.

Airia 1,5 är en svensk uppfinning. Vi skriver inte löparsko än. För Airia är en så udda fågel och har en så udda konstruktion som gör att det till och med är svårt att stå rakt i den. Kanske är det också meningen. För fösta gången under alla år har vi verkligen haft svårt att hitta testlöpare som ställer upp för att springa tio mil i skon.

Sveriges största skotest kommer att redovisas i april här på Marathon.se.