Tips för sommarens löpning i fjällen

Bagheera Fjällmarathon Sälen är ett av de traillopp som avgörs i de svenska fjällen under sommaren.

Traillöpning i fjällen är en upplevelse som lockar allt fler. Men innan du ger dig ut gäller det att förbereda sig för att klara sig på egen hand.

– En huvudregel för fjällöpning är att säkerheten ska gå i första hand, säger David Andersson som själv är entustiask fjällöpare men även tävlingsledare för Bagheera Fjällmaraton Sälen som är ett av de största trailloppen i den svenska fjällvärlden.

Traillöpning i fjällen är en annorlunda upplevelse; dricka vatten ur fjällbäckar, rusa utför mjuka öppna myrmarker och utmanas i teknisk traillöpning på steniga fjälleder.
Ett äventyr för löpare som annars springer en runda i stan, eller på motionsspåret.
Men det gäller att vara rustad för fjällets utmaningar.
• Det första rådet är att skaffa en lätt och smidig löparryggsäck. 
Sedan är det bara att börja packa:
• Kompass och karta (också när man springer på markerade leder).
– Även om många dagar bjuder på strålande väder och härliga vyer så är det bra att tänka på att väderförhållandena snabbt kan växla i fjällvärlden, dimma kan komma överraskande och då är det livsviktigt att ha kompass för att hålla riktningen, säger David Andersson.
– Oavsett om man är ute ensam eller i grupp bör man alltid se till att någon känner till den planerade färdvägen.

 

 

Saker att ta med på fjället:
• Extrakläder 
• Mobiltelefon
• Extra energi
– Snabba väderomslag medför även att du bör tänka till i din packning. En vindjacka, vindbyxa, torr tröja, mössa, mobiltelefon och lite extra energi är något som jag råder alla att ta med sig i ryggsäcken. 

Vi fortsätter fylla ryggsäcken:
• Skavsårsplåster
• Elastisk binda
– Skavsår är aldrig välkomna och allra minst när du befinner dig en bit bort. En elastisk linda bör också finnas med upp på fjället för att snabbt kunna linda en stukad fot.  
• Trailskor
• Ullsockar.
– Ett par insprungna trailskor, ullsockar och skavsårsplåster kan rädda dina löppass under fjällöparäventyret och vara helt avgörande för din upplevelse.
• Tomma flaskor eller plastpåsar

Kolla innan du ger dig ut var det finns bäckar. Att bära med sig vatten kan vara både tungt och onödigt.
– I den svenska fjällvärlden kan du generellt dricka vattnet ur rinnande bäckar. Därför behöver du sällan bära med dig egen vätska vilket sparar på vikten och ökar glädjen i löpningen. 
– Se till ta pauser och njuta av den fantastiska miljön fjället erbjuder. Titta dig omkring, var tacksam över din tid i fjällen och unna dig kvalitativ vila mellan dina pass på fjället oavsett om du bor på hotell, stuga eller tältar!