Wanja springer och ler

Wanja Lundby-Wedin har haft ett tufft senaste år.
- Det har inte blivit någon löpning sedan förra sommaren men det är uppenbart att stavgång också ger kondition, sade LOs ordförande som var en av de 120 löpare som deltog i motionsloppet Hälsoloppet som har blivit en årlig vitamininjektion under Almedalsveckan i Visby.

Under politikerveckan i Visby hålls det mer än 100 olika seminarier och arrangemang. Runt om i staden har partier, organisationer och företag olika evememang för att påverka politiker och makthavare.

Under det senaste halvåret har Wanja Lundby-Wedin fått utstå hård press i det som media har kallat för AMF-skandalen. Men den 57-åriga LO-ordförande är i strålande form. Med ett leende på läpparna sprang hon de 3,5 kilometerna i Hälsoloppet i god fart.
- Jag är lite förvånad själv att det gick så lätt, sade Wanja. Jag har inte sprungit sedan loppet förra året men håller mig i form med stavgång.

Och sedan har vi den där prylen. Den som blivit en folkhälsosuccé, den som finns på så många arbetsplatser: Stegräknaren!
- 10000 steg ska jag ha varje dag, det ser jag till. Den fungerar som en varningsklocka om jag inte rört mig tillräckligt mycket. Samtidigt så kan jag inte låta bli att tävla mot mig själv, rekordet för en dag är drygt 30000 steg.

Ofta är det arbetsgivarnna som har tagit initiativ när det gäller friskvårdssatsningar, är det också något som LO kommer att driva mer i framtiden.
- Absolut. Alla bör få möjlighet till friskvård och vi vill att den ska vara anpassad för individen så att man själv kan välja sätt att hålla sig i form.

Hälsoloppet i Almedalen är numera ett motionslopp öppet för alla. I onsdagens lopp sprang 120 löpare den 3,5 kilometer långa banan med start och mål i Almedalen. Först i mål var Emil Strand från Liberala ungdomsförbundet som hade en hård spurtduell med Lars Henriksson från den lokala löparklubben P18 IK. Bland tjejerna var fotbollsspelaren Emma Lickhammer snabbast.

Arrangör för loppet är Gotlands Friidrottsförbund i samarbete med TCO och SKTF.
TCOs ordförande Sture Nordh delade ut medaljer till alla.
- Loppet började egentligen med att vi ordnade ett frukostseminarium där man joggade och diskuterade friskvård, sedan utvecklades det till ett litet lopp och nu börjar det bli riktigt stort, konstaterade Sture Nordh nöjt.