Äntligen får Ekvall springa maraton i VM
– Tiden spelar mindre roll. Jag springer för placeringen.
På söndag får vi äntligen se Mikael Ekvall springa maraton i ett stort mästerskap. Svenske rekordhållaren på halvmaraton har hela året haft starten i VM i London som sitt stora mål.
Men redan 2007 föddes tanken om att maraton är distansen att satsa på.
– Min farsa och några andra i klubben (Strömstads löparklubb) skulle springa Frankfurt Marathon och jag hängde på för att testa hur det var.
18-årige Mikael sprang de 42195 meterna på 2.34.05.
– Efter det har jag nog alltid haft tanken att maraton är min distans, funderar Mikael.
Men det tar tid att utveckla den där speciella fartuthålligheten som krävs för att komma ner på de riktigt stora tiderna. Helt enligt allmänrådande träningsfilosofi valde Mikael att arbeta sig uppåt på tävlingsdistanserna. Från 1500 meter till 3000 meter vidare till 5000 och 10000 meter.
Kvittot att arbetet med att tävla och träna för kortare distanser verkligen funkat kom 2014 när han vid VM i halvmaraton i Köpenhamn, överraskande för andra, satte svenskt rekord med 1.02.29.
2015 var Mikael Ekvall tillbaka i Frankfurt för att springa sitt andra maraton. Tiden 2.12.07 var den snabbaste svenska maratontiden på 25 år. Bland svenska löpare är det endast Kjell-Erik Ståhl (2.10.38), Åke Eriksson (2.10.53) och Tommy Persson (2.11.02) som har sprungit snabbare.
Trots det anmärkningsvärda resultatet fick inte Ekall någon plats till maratonloppet i OS 2016. Surt. Istället spände Micke bågen mot det svenska rekordet (2.10.38) i Berlin Marathon hösten 2016.
– Jag trodde verkligen att jag skulle slå svenska rekordet, men sedan tog jag helt slut vid 30 kilometer, sade Mikael efter loppet.
Med tiden 2.13.16 klarade han ändå med stor marginal den svenska VM-kvalgränsen på 2.17.
– Även om jag inte fick besked förrän i mars så har jag efter loppet i Berlin varit fokuserad på att springa VM i London.
Under vinter och vår har träningen varit mer inriktad på att jobba med fart, som om han tränade för att springa snabbt på 5000 och 10000 meter. En stor del av tiden tränade han i Australien med demontränaren Nic Bideaus träningsgrupp.
Den hårda maratonträningen satte han egentligen inte igång förrän för tolv veckor sedan.
– I mängd har det varit ungefär lika mycket som tidigare. Den stora skillnaden är långa intervallpass, som 5x5 km eller 5x3 kilometer. Det är tufft att klara sådan träning längre än tio veckor.
Men nu är träningen gjord. Sista två veckornas träning är lättare. Lugna mil, formgivande intervaller som 5x800 meter på 2.20, 5x400 meter på 67 sekunder eller som i lördags 10x1 minut.
De sista dagarna handlar det mest om att ta det lugnt hemma i Göteborg. Mikael åker liksom Lisa Ring och Louise Wiker till London först på torsdagen. På plats kommer han att ha båda sina coacher, Mats Erixon och Nic Bideau men även familjen. På startlinjen har han också svenskt sällskap i David Nilsson.
– Men det är svårt att ha nytta av varandra, vi måste göra våra egna lopp, så funkar det i maraton, säger Mikael.
– Jag kommer att fokusera på att hålla jämn fart genom hela loppet och på det sättet ta placeringar på slutet, men vi kommer inte att sätta utgångsfarten förrän vi är på plats.
Klockan 11.55 svensk tid på söndag går startskottet för herrarnas maratonlopp.