Isabellah väljer sin egen väg till VM
Om drygt en vecka inleds friidrotts-VM med damernas maratonlopp. Isabellah Andersson kommer väl förberedd till sin VM-debut, och hon har valt en helt annorlunda uppladdning än övriga svenska VM-deltagare.
Isabellah är just nu i Eldoret i västra Kenya och tränar på hög höjd – 2 000 meter över havet.
–Träningen har gått väldigt bra. Jag har snittat 23 mil per vecka och har kunnat följa mitt tränings-schema nästan till hundra procent. Så det känns väldigt bra, berättar Isabellah via e-mail.
Efter knäskadan i våras var Isabellah tillbaka i full träning i början av juli. Det innebär att hon har kunnat genomföra sin planerade hårdträning under de åtta sista veckorna före VM-maran.
Huvuddelen av den svenska VM-truppen – hoppare, kastare och mångkampare – anlände till Sydkorea i onsdags. På det sättet får friidrottarna minst tio dagar på sig innan de tävlar för att klara tidsomställningen (7 timmar) och att vänja sig vid vädret (värme och hög luftfuktighet).
KOMMER SENT TILL DAEGU
Isabellah väljer en helt annan väg. Hon anländer till VM-staden Daegu först torsdag 25 augusti – knappt två dygn innan maratonloppet avgörs.
Det är samma uppladdning som Isabellah haft inför Dubai Marathon de två senaste åren. Båda gångerna Isabellah tävlat i Dubai har hon noterat nya svenska rekord. I vintras sprang hon på 2.23.41 vilket är världens åttonde bästa tid i år.
I de lopp där Isabellah kommit direkt från hög höjd i Kenya har hon haft en positiv effekt av höghöjdsträningen. Inför EM i fjol deltog Isabellah i den svenska pre campen i Spanien och tappade därmed den positiva effekten av träning på hög höjd.
Hon kom fyra på EM, trots att hon gjorde sitt sämsta maratonlopp under 2010 i just EM.
Det är sex timmars tidsskillnad mellan Kenya och Sydkorea.
– Som vanligt så ser Isabellah inte problem utan bara möjligheter, berättar Lars Andersson som är gift med den svenska maratonstjärnan och som dessutom är hennes tränare.
– Isabellah brukar ha lätt för att ställa till andra tidszoner. Dessutom är hon van vid att springa klockan 6 på morgonen, så tidsskillnaden på själva loppet är för henne bara tre timmar.
KRÄVANDE VM-BANA
Damernas maratonlopp startar klockan 9 på morgonen lördagen den 27 februari (kl 02.00 svensk tid).
Loppet avgörs på en 15 km lång varvbana som löparna springer två och två tredjedels varv. Deltagarna i maratonloppet kan förvänta sig drygt 25 graders värme och hög luftfuktighet.
Isabellah är van att träna i värme, och hon hade inga problem med hettan i Barcelona vid fjolårets EM.
– Mitt mål är kunna få ut allt som jag har i kroppen. Jag hoppas att mina förberedelser har gjort att jag kan vara med och slåss om en framskjuten placering, förklarar hon.
Banan är krävande. Nivåskillnaden mellan banans lägsta och högsta punkt är 30 meter. Efter 5 km och 20 km kommer en stigning som nästan är av samma klass som Västerbron i ASICS Stockholm Marathon – ett lopp som Isabellah vunnit de fyra senaste åren.
Konkurrensen blir tuff, till och med tuffare än i OS om ett år. VM-loppet är nämligen både en individuell tävling och en lagtävling. Därför får varje nation ställa upp med max fem löpare mot max tre deltagare per nation i övriga VM-grenar.
Det innebär att starka nationer som Kenya, Etiopien och Ryssland har fem deltagare i VM-maran.
Vid OS nästa år är det max tre deltagare per nation.
ÅRETS SNABBASTE MARATONLÖPARE
Här är de tio snabbaste kvinnliga maratonlöparna i världen i år:
2.19.19 Mary Jepkosgei Keitany, Kenya, London Marathon
2.20.15 Liliya Shobukhova, Ryssland, London Marathon
2.20.46 Edna Ngeringwony Kiplagat, Kenya, London Marathon
2.22.34 Lydia Cheromei, Kenya, Prag Marathon
2.22.45 Aselefech Mergia, Etiopien, Dubai Marathon
2.22.55 Priscah Jeptoo, Kenya, Paris Marathon
2.23.01 Lydia Cheromei, Kenya, Dubai Marathon
2.23.41 Isabellah Andersson, Sverige, Dubai Marathon
2.23.42 Bezunesh Bekele, Etiopien, London Marathon
2.23.50 Atsede Baysa, Etiopien, London Marathon
Av dessa ställer de två snabbaste – Keitany och Shobukhova – inte upp i VM.