VM-fyra avgjorde Bellmanstafetten

Graham Gristwood spurtade Enhörna till seger i Bellmanstafettens herrklass.

Tre lag gjorde upp om segern i en ovanligt jämn upplaga av Bellmanstafetten. Enhörna lyckades på sista sträckan ta sig förbi Hässelby och IFK Umeå tack vare den färske VM-fyran på sprintdistans i orientering, Graham Gristwood. På damsidan var däremot segern odiskutabel.

Nivån på herrklassen var den bästa på många år efter att IFK Umeå kommit ner till Stockholm för att göra upp om segern och Hässelby mönstrat ett elitbetonat lag med Haben Idris i spetsen. Enhörna är alltid med och slåss i toppen medan regerande mästarna från Studenterna aldrig var med i diskussionen.

Idris gav Hässelby en liten ledning på inledningssträckan på tre sekunder till Umeås Joel Bodén och ytterligare sex till den tidigare EM-löparen i maraton, Kristian Algers. Efter det höll Hässelby och Umeå helt jämna steg medan Enhörna tappade en del mark, en och en halv minut efter tre sträckor. Men då inledde Södertäljelaget en stark upphämtning genom Sveriges ledande maratonlöpare de senaste åren, Lars Johansson.
Ut på sista sträckan växlade Hässelby åtta sekunder före Umeå och 40 före Enhörna, som hade satt in orienteringsstjärnan Graham Gristwood. En kilometer från mål kom britten ikapp och gick omgående ifrån konkurrenterna till att vinna med 17 sekunder till Hässelby.

Enhörna tog även hem mixedstafetten med klar marginal återigen tack vare en stark insats av dubbelarbetande Lars Johansson, som distanserade Studenterna med över två minuter. De blåvita löparna, som har sina hemtrakter på Universitetsområdet i Stockholm där Bellman avgörs, revanscherade sig genom att vinna tredubbelt i damklassen. Segertiden 1:31:30 är den bästa på nio år, men det har också skett några justeringar av bansträckningen under den tiden.

Allt som allt fullföljde 944 lag lördagens tävling varav den stora majoriteten (675) sprang i mixedklassen. Tillsammans med stafettlöparna från torsdagskvällen innebär det att nästan 2500 femmannalag deltog i årets upplaga av Bellmanstafetten, fler än någonsin förr.