Vinst i Stockholm på Musses göra-lista
Sveriges bästa manlige löpare under 2000-talet har tre kriterier för hur man sätter upp mål för sin löpning.
– Målen ska vara utmanande, realistiska och åtråvärda, säger Mustafa Mohamed som själv har höga målsättning för sin maratonkarriär.
Se klippet ovan där Mustafa Mohamed berättar för Anders Szalkai om sin maratonsatsning, träning och hur han tänker kring att sätta mål. Något för löpare på alla nivåer att lära av.
Mustafa Mohamed har haft stora framgångar under 2000-talet. Svenskt rekord och två OS-finaler på 3000 meter hinder, medalj i EM i terränglöpning och två segrar i Lidingöloppet är endast några av framgångarna.
Sedan två år tillbaka är det maraton som gäller. På göra-listan finns högst upp tre mål:
• Vinna ASICS Stockholm Marathon.
• Sätta svenskt rekord på maraton (gällande rekord är 2.10.38 av Kjell-Erik Ståhl.
• Kvala in till OS i maraton.
Med mindre än två månader kvar till ASICS Stockholm Marathon lördag 30 maj kämpar Mustafa dag-för-dag med en efterhängsen skada som gör att han inte kan träna för fullt.
– Att vinna ASICS Stockholm Marathon i år är utmanande och åtråvärt men inte längre särskilt realistiskt, säger Mustafa Mohamed
Sättet att tänka kring målsättning är något som Mustata gärna delar med sig av. Han sätter själv upp tre kriterier för sina mål:
• Att de ska vara utmanande. Det ska vara någonting som ska vara svårt att nå, som kräver förberedelser, planering och träning.
• Att de ska vara åtråvärda. Det ska vara ett mål som man verkligen själv vill nå, kanske till och med något som även andra vill nå. För de flesta vanliga löpare räcker det med att klara ett maratonlopp.. För Mustafa är det inte tillräckligt att springa 42195 meter i Stockholm, det räcker inte heller att bli tvåa. Han vill vinna.
• Att de ska vara realistiska. Målen ska vara möjliga att uppnå. Har man tränat löpning kontinuerligt och följt ett maratonprogram är det för de flesta realistiskt att klara ett maraton. För Mustafa som vill vinna loppet i Stockholm måste alla träning och förberedelserna månaderna innan funka för att målet ska vara realistiskt.
– Jag tog för lätt på loppet 2013, berättar Mustafa Mohamed. Jag trodde att jag skulle kunna vinna på vägen mot det årets stora mål som var VM i Moskva.
– Efteråt var jag otroligt besviken, och jag vill verkligen komma tillbaka till Stockholm och vinna loppet inför den fantastiska publiken.
Mustafas stora genombrott var när han tog sig till OS-final på 3000 meter hinder i OS 2004. Liksom andra framgångsrika banlöpare är maraton något som kommer med åren. 36 år gammal är han nu på jakt på maratonframgångar, svenskt rekord och OS-start i Rio 2016.
– Jag försöker komma upp i mil och vill komma upp i ett snitt på 20 mil i veckan, det handlar inte om att springa snabbt, utan 80 procent av alla pass sker i lugn fart, cirka 4.30 per kilometer. Med en kapacitet att springa milen under 30 minuter kan det låta som en lugn träningsfart.
– Många av kenyanerna som är snabbare än vad jag är kan springa ännu långsammare på träning, säger Mustafa som har tränat i Kenya med några av världens bästa maratonlöpare.
Mustafa har också plockat upp lite av den styrketräning som kompisen, dubble OS-mästaren Mo Farah, gör.
Fortfarande är det dock tränaren Ulf Friberg som svarar för upplägget av träningen. Ulf har följt Mustafa under hela hans karriär och är fortfarande viktig i träningen mot de stora målen.