Vi springer för rent vatten

På söndag springer ett par tusen människor för rent vatten mitt i Stockholm. Då genomförs Run for Water – ett lopp på 6 km som arrangeras för att fokusera på vattenfrågan i världen.

887 miljoner människor lever idag utan tillgång till rent vatten, och siffran ökar stadigt i takt med att klimatförändringen påverkar vår planets vattentillgångar.
Varje år dör 10-25 miljoner människor av vattenrelaterade sjukdomar. Mellan 1 och 3 miljoner av dessa är barn under 5 år.

För att väcka uppmärksamhet kring problemet anordnar nu friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK i samarbete med Läkarmissionen, Frälsningsarmén och Vi-Skogen, Run for Water som är ett lopp över 6 km.
Drygt 2 000 är anmälda till Run for Water. Den siffran kommer att öka fram till klockan 13.00 på söndag (18 april) då loppet startar.

Bland dem som springer för att visa sitt stöd för alla som lider brist på rent vatten finns Bergqvist, f.d. världsmästarinna i höjd.
- Jag ska springa eftersom jag tycker att det är oerhört viktigt att visa mitt engagemang i frågan, säger Kajsa Bergqvist. Stockholm Run for Water är ett fantastiskt arrangemang som förhoppningsvis får fler att tänka till kring vattenkrisen i världen. Tillsammans kan vi göra skillnad för alla de som lever utan tillgång till rent vatten.
Kajsa är en duktig löpare. I fjol sprang hon Stockholm Halvmarathon på 1.46.04.

Även kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth vill visa sitt engagemang genom att springa.
- Jag är stolt och tacksam över att få bo i Stockholm, en av världens vackraste städer. Här tar vi vattnet för givet. Men för bara 50 år sedan var det inte tillåtet att bada i Stockholm, vattnet var inte rent nog. Nu kan vi dricka det, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
- Jag springer regelbundet för att orka med ett tufft jobb. Genom att delta i detta lopp får jag också möjlighet att uppmärksamma den livsavgörande frågan om tillgång till rent vatten.
Lena Adelsohn Liljeroth har sprungit Tjejmilen varje år sedan loppets premiär 1984.

Att distansen i Run for Water är just 6 km beror på att detta är den genomsnittliga sträcka som kvinnor eller barn i de delar av Afrika där det är vattenbrist tvingas gå varje dag för att hämta rent vatten.

Stockholm Rund for Water har start och mål i Kungsträdgården. Loppet startar kl 13.00 på söndag (18 april).
För varje fullföljande löpare går 50 kr av anmälningsavgiften till välgörenhetsorganisationerna Läkarmissionen, Frälsningsarmén och Vi-Skogen som på detta sätt kommer att få dela på drygt 100 000 kr.
Läkarmissionen, Frälsningsarmén och Vi-Skogen informerar om sin verksamhet i Kungsträdgården på söndagen.
Det går fortfarande att anmäla sig till Run for Water.

Utöver Stockholm anordnas lopp för världens vatten i bland annat Buenos Aires, Kapstaden, Chicago, Hong Kong, Paris, Los Angeles, Mexico City och New York.