Vem är doldisen Johan som blev näst bäste svensk i Varvet?

Rutinerade landslagslöparen Lars Johansson från Enhörna blev bästa svensk i GöteborgsVarvet med sin elfte plats. Fem placeringar längre ned i resultatlistan hittar vi en hittills okänd löpare som blev näst bäste svensk.

Han heter Johan Larsson, är 28 år och representerar IFK Lund. I värmen sprang Johan nu på 1.10.41.
Marathon.se fick en pratsund med Johan efter loppet. och ville givetvis veta mer om nytillskottet i svensk manlig långlöpning.

  • Grattis till ett bra lopp i Göteborgsvarvet. Vem är Johan Larsson?
    – Jag bor i Lund, och tränar sedan förra hösten med ett gäng löpare där under ledning av Daniel Ekman. Jag sprang lite som 17-18-åring i Brittatorp, men pga. en knäskada slutade jag. Jag gjorde en lite comeback efter något år, men inte på samma nivå och började istället satsa på athletic fitness.

  • Vad är athletic fitness?
    – Det innebär att man bedöms i olika moment som kroppsfysik, chins, dips och rodd. Så jag tävlade inom det, och det innebar mycket styrketräning men även en del kondition.

  • Jag hörde att du sprang Lundaloppets 10 km ifjol på 33.49. Var det på fitness träning?
    – Ja delvis, men jag motionssprang också fem morgonpass i veckan.

  • Var det efter det loppet som Daniel Ekman kontaktade dig?
    – Ja, jag gick med i Daniels träningsgrupp i höstas och efter det har jag släppt fitness delen helt. Men jag väger fortfarande för mycket för att vara löpare. Jag måste nog ta bort några kg på överkroppen om det ska bli mer optimalt för löpning.

  • Var GöteborgsVarvet din första halvmara?
    – Jag ser det som min riktiga debut, men jag sprang en halvmara i Landskrona för tre år sedan på 1.16.44.
    – Nu med mer löpinriktad träning blev det sex minuter bättre trots att jag inte gjorde ett helt optimalt lopp. Det kändes som loppet i Landskrona var klart lättare disponerat.

  • Berätta om hur du sprang idag. Varför blev det inte ett optimalt lopp för din del?
    – Jag tycker banan var väldigt kuperad med broarna, och jag öppnade alldeles för hårt med tanke på värmen. Jag tror jag tappade runt två minuter andra halvan, så jag är inte riktigt nöjd med mitt upplägg.

  • Påverkades du mycket av värmen?
    – Ja, det var ganska tufft. Jag kände det framförallt sista kilometrarna, då jag frös trots värmen.

  • Hur ser träningen ut nu när du tränar målinriktat mot löpning?
    – Daniel Ekman lägger upp min träning. Det blir runt 12 mil under lågveckor, och runt 14 mil under högveckor. Oftast blir det två renodlade intervallpass och sedan ett långpass där jag avslutar sista 20 minuterna med tempolöpning.
    – Långpasset är relativt nytt. Jag har bara kört det senaste månaderna.
    – Vid sidan av träningen med gruppen kör jag morgonpass 5 till 6 dagar i veckan.

  • Hur kör du morgonpassen.
    – Jag tar ett glas vatten och äter en bit banan, och sen blir det runt en mil. Det funkar bra för mig.

  • Vilket träningsmoment gillar du bäst?
    – Jag gillar när det är långa intervaller eller tempolöpning. Jag är inte sådär jättesnabb utan mer uthållig. Mitt steg är nog ganska ekonomiskt, men jag behöver komma upp lite i löpningen för att kunna springa snabbare.
    – Ekman och även Johan Wallerstein (landslagslöpare i IFK Lund) jobbar med min teknik. Jag arbetar för att få en bättre hållning totalt, och ett lite högre knälyft.

  • Din utveckling har gått väldigt fort, från 33.49 på Lundaloppet ifjol till 30.57 på samma milbana för några veckor sedan. Hur ser framtida målen ut?
    – Målet som jag satte upp när jag startade min satsning i höstas är att komma under 30 minuter på milen inom några år. Men min tanke är också att testa på längre lopp, och i framtiden kanske maratonsträckan.

  • Vad är ditt närliggande mål efter GöteborgsVarvet?
    – Jag har tävlat rätt flitigt under våren både på gatlopp och banlopp, så eventuellt lägger vi in en träningsperiod. Jag vill inte gå i fällan och bli skadad igen, så vi får se vad som är bäst.
    – Annars hoppas jag kunna vara med på SM på 10 000 m i Falun i slutet av sommaren.