Värmen knäckte rekordmånga löpare

1400 löpare bröt.
Ett par hundra löpare kollapsade. 61 fick föras till sjukhus. På lördagskvällen vårdades fem av dem på intensiven, uppger GP. Samtliga dessa fem var män under 40 år.
Vätskeersättningen tog slut i ambulanser. Extraambulanser fick kallas in från Kungälv och Kungsbacka. Summeringen av 2010 års lopp handlar inte om deltagarrekord utan betydligt tråkigare siffror.

– Värmen kom plötsligt och många löpare har inte inte klarat det, konstaterar GöteborgsVarvets tävlingsledare Bo Edsberger.

– Sjukhusen är inte glada på oss men vi har gjort vad vi kunnat och har haft ett mindre sjukhus med Slottsskogsvallen där vi kunnat ta emot 50 patienter men det räckte inte idag. Vi har hat egna sjuktransporter som hämtat in löpare från stan, men den organisationen har inte räckt till.

Efter en relativt sval maj månad i södra Sverige slog rekordvärmen till på lördagen i Göteborg. Som varmast var det 26 grader.

Efter Götaälvbron och uppemot Avenyn föll löpare efter löpare. Ambulanssjukvårdarna fick tvings priortera vilka som skulle få hjälp och många sjukvårdskunniga åskådare fick ta hand om kollapser i uppemot en timme innan de kunde få hjälp.
– Vid något tillfärlle vägrade ambulansen att ens åka på en vätskekollaps, säger Bo Edsberger,

– Ett 30-tal löpare vårdas på Sahlgrenska, 10 på Östra sjukhuset och 10 på Mölndals sjukhus är siffror som vi har fått men det är förmodligen ännu fler, säger GörteborgsVarvets presschef Göran Byhlin.

Av de drygt 58000 anmälda kom 39866 löpare till start. Antal fullföljande blev 38459 - drygt 2000 färre än 2009 års rekordsiffra 40 523 fllföljande löpare.