Världsrekord i Berlin

Haile Gebrselassie förbättrade sitt eget världsrekord med 27 sekunder när han vann Berlin Marathon på 2.03.59.
Den 35-årige etiopiern har därmed noterat de tre snabbaste maratontiderna någonsin.

Inför hundratusentals åskådare gjorde Gebrselassie ett imponerande lopp på den flacka och snabba maratonbanan i Berlin.
– Jag är mycket glad. Allt var perfekt idag; vädret och farthållarna. Berlin är verkligen min lyckostad, konstaterade Gebrselassie, som själv hade det gamla världsrekordet från segern i Berlin i fjol.

Haile Gebrselassie gjorde ett jämnt lopp. Tillsammans med sex andra löpare passerade han 21,1 km (halva loppet) på 1.02.05. Han var ensam i täten den sista halvmilen och avverkade loppet andra halva på 1.01.54.
Här är tiderna för Gebrselassies 5 km-passeringar. 14.35 – 14.38 – 14.50 – 14.47 – 14.51 – 14.36 – 14.38 – 14.29 och så 6.25 på de avslutande 2 195 metrarna.

James Kwambai från Kenya var tvåa i loppet med 2.05.36 vilket innebär en förbättring av hans personbästa med nära fem minuter.

Irina Mikitenko från Tyskland vann damklassen på nytt världsårsbästa 2.19.19. I våras noterade hon personbästa med 2.24.14 vid London Marathopn. Nu förbättrade alltså Mikitenko den tiden med nära fem minuter.
Endast tre kvinnor har någonsin klockats för en bättre maratontid än 2.19.19.
Paula Radcliffe från Storbritannien innehar världsrekordet med 2.15.25 från London Marathon 2003

Berlin Marathon är höstens stora maratonlopp i Europa. 40 827 löpare från 107 nationer var anmälda till söndagens tävling som avgjordes i perfekt väder; solsken och 12-16 graders värme.

Nära 200 svenskar tävlade i Berlin. Bäst av dem lyckades Gunilla Martinsson från Hässelby som kom på 55.e plats i damklassen med 3.03.32 (nettotid. 3.02.03)