Vår Ruset startade Göteborgs rekordvecka

På tisdagskvällen började GöteborgsVarvets löparvecka på allvar. 14000 tjejer sprang Vår Ruset och till helgen väntar Göteborg ytterligare 75000 löpare. FOTO: DECA Text&Bild

Den här veckan slår Göteborg svenskt rekord i antal löpare. På tisdagskvällen sprang 14000 tjejer 5 km i Vår Ruset. Lägg till de 75000 deltagarna i GöteborgsVarvets olika lopp och vi räknar till sammanlagt 89000 löpare.

Det är bara en väderfråga hur stort rekordet blir

Löparserien Vår Ruset passerade Göteborg i sin väg genom 16 städer. Drygt 14000 kvinnor deltog i loppet över 5 km i Slottskogen. Samtidigt var det full aktivitet i Frölundaborg, Friiddrottens hus och Slottsskogsvallen inför helgens lopp. Nummerlappsmässan öppnar på torsdag och då ska rekordmånga löpare hämta ut sina nummerlappar.

För det handlar om nya rekord för GöteborgsVarvet. Till GöteborgsVarvet är hela 62 513 löpare anmälda. I fjol var det 59 417 stycken. Totalt har över en miljon löpare anmält sig till halvmaran GöteborgsVarvet sedan starten 1980.
GöteborgsVarvet är världens nu största halvmaraton. Närmast är BUPA Great North Run, i Newcastle, som 2011 hade 54000 anmälda deltagare.
Rekord alltså för halvmaran, men rekordmånga även i de andra loppen under helgen. Minst 75 000 personer beräknas anmäla sig till något av GöteborgsVarvets lopp under veckan.

Under veckan avgörs också Mellan-, Lilla-, Mini-, Stav- och Special GöteborgsVarvet.
Riktigt hur många löpare det blir är inte klart- Även om webbanmälan är stängd går det att till alla klasser utom GöteborgsVarvet att anmäla sig på plats från och med torsdag 10 maj i mässan i Frölundaborg.
– Det är bara en väderfråga hur stort rekordet blir, menar GöteborgsVarvets tävlingsledare Bo Edsberger.