Var fjärde man springer i veckan

Nu är löparboomen även statistiskt säkrad. I en omfattande undersökning som publiceras i veckan finns många positiva siffror. Bland annat ökar andelen män som springer. 24 procent är ute i löparspåret minst en gång i veckan.

Det är fjärde året i rad som undersökningen om svenska folkets löparvanor genomförts av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Löplabbet. Resultaten visar att de senaste årens löparvåg håller i sig och att var femte svensk över 16 år löptränar minst en gång i veckan.
Skador anges som den vanligaste anledningen till att man inte löptränar oftare. Undersökningen visar också att bra skor är det viktigast för löparna och att de allra flesta springer i skor som är två år eller nyare.

Springer för att må bra

Drygt tre fjärdedelar anger "för att må bra" som det viktigaste skälet till att springa – något de gör helt rätt i. I en studie publicerad 2008** visade en grupp forskare vid det amerikanska universitetet Stanford bland annat att äldre joggare löper hälften så stor risk att dö i förtid, jämfört med de som inte alls ägnar sig åt någon form av löpning. Ålderskrämpor drabbade löparna i genomsnitt hela 16 år senare, jämfört med ickelöparna.

Viktigt med bra skor

Årets löparbarometer visar att åtta av tio, som angett att de löptränar minst en gång i månaden, anser att skorna är det viktigaste när det gäller löpträning och att tre fjärdedelar springer i skor som är 2 år eller nyare.
– Det är bra att så många tränar i relativt nya skor. Beroende på olika faktorer, som till exempel underlaget man springer på, är livslängden på en sko ungefär150 mils löpning. Skor åldras även om de inte används så ofta, då gummit torkar och dämpningen försämras, säger Tom Kellheim, VD för Löplabbet.

Nästan en tredjedel som svarat på undersökningen anger skador eller andra problem som ett hinder för att inte löpträna oftare. Av de som springer minst en gång i månaden har 78 procent också någon gång fått ont av att löpträna. En femtedel av de svarande har fått en analys av sitt löpsteg inför köpet av sitt senaste par skor.
– Det är bekymmersamt att bara en femtedel analyserat löpsteget när de köper skor, då en sko som är anpassad efter en persons individuella löpsteg starkt bidrar till att minimera risken för skador eller andra problem som kan uppstå i samband med löpning, säger Tom Kellheim.

Löparbarometern 2011 har genomförts bland kvinnor och män i Sverige i åldern 16+, med ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes under perioden 31 mars – 12 april 2011. Antal svar: 2 251 varav 666 personer utgör basen som löptränar minst 1 gång i månaden.