Vann näst största maran trots tidsstraff

Tänk dig känslan när du har gjort ditt livs lopp och är på väg mot SM-guld och ett rejält personbästa på maraton när funktionärerna stoppar dig 40 meter från mållinjen och säger att du ska ta ett tidsstraff på fyra minuter för att du tappat nummerlappen.
– Det var hemska minuter även om jag hade fått rapporter om att jag hade en ordentlig ledning, säger Pontus Lindberg efter lördagens seger i Kalmar Triathlon.

Sveriges näst största maratonlopp kallas det ibland. En sanning eftersom de 800 deltagarna i Kalmar Triathlon avslutar efter 3,8 kiliometer simning och 18 mils cykling med ett kontrollmätt maratonlopp. För 34-åriga Pontus Lindberg slutade dagen med hans livs första SM-guld efter att ha sprungit ifrån förhandsfavoriten Ted Ås på det avslutande maratonloppet. Pontus var före efter simningen men på cyklingen startade Ted starkt.
– På cyklingen hade han en lucka på ett par minuter men jag kom ikapp igen till växlingen, berättar Pontus Lindberg.

Men vid vid växlingen mellan cykling och löpning blev det dramatik. Ted Åhs sparkade av sig cykelskorna och körde barfota sista 100 meterna medan Pontus valde att ha skorna och kvar i clipsen. När han sedan skulle sparka ur sig funkade det inte riktigt och resultatet blev en jättevurpa i växlingsfållan.
– Men det var ingen fara och när jag reste mig upp såg jag fortfarande Ted, berättar Pontus.
Ut på maratonloppet var det full fart med kilometerna nere på 3.45. Pontus kom ifatt, och fick sedan en lucka som stadigt växte.
– Sedan fick jag beskedet att jag fått ett tidsstraff och jag gjorde allt för att försöka hålla farten ner mot fyra minuter per kilometer och när jag sedan kom in på upploppet fick jag stanna i en fålla och vänta fyra minuter. Det var de längsta fyra minuterna i mitt liv men nästan värst var att komma igång efteråt för att ta sig de 40 meterna, säger Pontus.

Pontus Lindberg var klart snabbast av alla deltagarna på det avslutade maratonloppet och var endast fyra minuter från Claes Björlings banrekord på triathlondistansen.
– Jag hade 2.52 på maran och faktiskt aldrig sprungit snabbare, har inte testat att bara springa maraton. Det kanske man skulle göra någon gång.

I damklassen vann Camilla Larsson, tävlandes för Team 2XU, en överlägsen seger och var drygt 33 minuter före närmaste konkurrent.

Fotnot: Triathlontävlingar sanktioeras av Triathlonförbundet som har sitt eget regelverk för tävlingar. I maratonlopp sanktionerade av Friidrottsförbundet förekommer inga tidsstraff. Tappar man nummerlappen eller bär den väl synligt på bröstet så riskerar man att bli diskvalificerad.

Långdistans-SM Herrar
1) Pontus Lindberg, Stockholm City Triathlon, 8:34:36
2) Erik Strand, Hedemora Endurance Club, 8:42:39
3) Ted Ås, Team 2XU, 8:45:06

Långdistans-SM Damer
1) Camilla Larsson, Team 2XU, 9:34:44
2) Linda Eriksson, IK Hakarpspojkarna, 10:07:54
3) Ulrika Eriksson, Triathlon Väst, 10:20:15