Valencia det nya Olympia
Fyra av tio av de löpare som har kvalat in till nästa sommars olympiska maratonlopp har gjort det i Valencia. Medan den europeiska eliten hittat dit har den amerikanska sprungit vilse.
Den olympiska vägen till Paris är snårig. Det internationella Friidrottsförbundet World Athletics (WA) har sedan några år tillbaka strävat efter att ha lika många som kvalar in från sin omstridda ranking som via resultat. Men medan arenagrenarnas resultatgränser satts så högt att endast en liten andel klarat dem har utvecklingen på maraton sprungit ifrån de tekniska kommittéerna.
Trots att gränserna från OS i Tokyo - som blev Sapporo för maratonlöparna - skärpts med 3:20 för männen och 2:50 för kvinnorna till 2:08:10 respektive 2:26:50 är 90 procent av den kvinnliga kvoten och över 75 procent av den manliga fyllt när det återstår nästan ett halvår av kvalperioden. Den största andelen av dessa resultat har uppnåtts i Valencia, 32 av de 72 kvinnorna och 22 av de 61 männen. Det är fyra av tio. Observera att detta gäller när man räknar med högst tre löpare per nation eftersom det är det maximala antalet som varje land får ställa upp med i OS. De andra marorna som kommer närmast är World Marathon Majors-loppen i Chicago, Berlin och Tokyo med totalt nio vardera, det vill säga en sjättedel av Valencia.
I viss mån beror detta på att kvalperioden inleddes så tidigt som i november 2022 och därför var den gångna söndagens Valencia Marathon den andra som infallit under tidrymden vilket inget annat av världens snabbaste maror ännu hunnit med, men dominansen är ändå bedövande. Och det är Europa som har hittat till den spanska kuststaden, 34 av de 52 inkvalade löparna är från vår världsdel, ingen är från Nordamerika.
Skakigt i USA
Friidrotten är en liten sport i USA som är oerhört beroende av de olympiska spelen. Det är då man klättrar fram från anonymiteten till något som varje amerikan känner till och beundrar. Uttagningarna når en stor publik och genererar massvis med tv-pengar. Men de allra flesta tittarna vet försvinnande lite om friidrott och därför är det viktigt med de enkla reglerna: De tre första tar sig till OS. Men. Detta. Gäller. Inte. Den. Här. Gången. Det föranleder ett ramaskri och det amerikanska förbundet har inte gjort det enklare genom att dels vara sena med att presentera var ”Trials” skulle hållas dels med att sätta starten till mitt på dagen i Orlando, i stekheta Florida, den 3 februari vilket ledde till ett smärre uppror bland topplöparna. Nu har man nått en kompromiss med en något tidigare starttid, men allt pekar på att det blir bara kvinnorna som kommer att tas ut genom ”tre första”-regeln.
Labyrintkvalet
De amerikanska killarna är helt enkelt inte tillräckligt bra för att komma runt WA:s invecklade regler. Av de 80 män och lika många kvinnor som ska få springa OS-maran ska de 64 första/kön fastställas den 30 januari. Men det blir inte exakt de första 64 som klarat gränserna, för varje land får bestämma om man vill byta ut de individerna, så länge som de utvalda har sprungit under 2:11:30/2:29:30 under kvalperioden. USA hade tre män på de 64 åtråvärda platserna före Valencia, men resultatexplosionen i söndags puttade ut den tredje jänkaren. Och då kan bara de två första på uttagningarna tas ut. Den tredje platsen ska fördelas enligt WA:s regler och kräver då att någon ska springa fortare än 2:08:10 senast 30 april eller möjligen klättra på rankingen, om det finns några platser kvar att dela ut vilket ser allt mindre troligt ut. Men det behöver inte vara trean på själva uttagningarna. Försök förklara allt detta under tv-sändningen. Det är nästan lika svårt som att reda ut att vi i Sverige inte nöjer oss med WA:s gränser, utan har tuffare nomineringsnivåer, åtminstone på den kvinnliga sidan. Där är det satt till 2:25:30. Men en nominering är inte en uttagning. Den avgörs av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som ska bestämma om den uttagne har kapacitet att bli en av de tolv främsta i Paris, inte en av de 80 som ska få starta.
Carolina Wikström sprang tillräckligt fort (2:26:14) i Valencia redan förra året, enligt WA, men hade alltså behövt ytterligare minst trekvarts minut i söndags för att nomineras till SOK. Men nu blev det ingen start och troligen blir det i stället i en annan spansk stad som den olympiska elden ska tändas. Är Sevilla det nya Olympia? Svaret kommer den 18 februari. Eller mycket senare.
/Lorenzo Nesi