Utställning om första maratonloppet

Greklands ambassadör Aliki Hadji inviger utställningen om slaget vid Marathon på Riksidrottsmuséet i Stockholm.

På fredagen öppnades en utställning om slaget vid Marathon på Riksidrottsmuséet i Stockholm.
Legenden om budbäraren Feidippides och om slaget vid Marathon blev nära 2 400 år senare förebilden för dagens maratonlöpning

Att maratonloppet vid OS 1896 blev en sådan succé redan från början har säkert haft stor betydelse för långlöpningens utbredning över världen.

År 490 f. Kr. landsteg en stark persisk armé på slätten vid byn Marathonas.
Innan perserna var riktigt beredda på strid, attackerade den numerärt mycket mindre armén från Aten och vann drabbningen mot alla odds.

I år är det således precis 2500 år efter det berömda slaget, som innebar att Grekland behöll sitt oberoende.
600 år senare skrevs historien om krigaren Phillipides (Feidippides) som sprang den cirka fyra mil långa vägen in till Aten för att förkunna segern.
Efter att ha framfört sitt budskap skall den utmattade budbäraren ha fallit död ned.

Det var denna händelse, myt eller historia, som gav upphov till det första ”officiella” maratonloppet i modern tid, och spred extra glans över de första Olympiska spelen i Aten år 1896.
Grekerna som tog det hela på största allvar organiserade två uttagningstävlingar på våren 1896, och det var också en hemmason, Spiros Louis, som vann ”premiären” och räddade den grekiska äran.

Segern mottogs med stort jubel av de cirka 100 000 åskådarna som kantade vägarna eller väntade vid målet, det nyrenoverade Olympiastadion (Panatinaikos) i Aten.
Att maratonloppet blev en sådan succé redan från början har säkert haft stor betydelse för långlöpningens utbredning över världen.

Riksidrottsmuséet i Stockholm uppmärksammar detta 2500-årsjubileum med en liten utställning, producerad i samarbete med det grekiska utrikesdepartementet och kulturdepartementet.
Utställningen invigdes av Greklands ambassadör på fredagseftermiddagen, i närvaro av representanter från Riksidrottsförbundet, media och många idrottshistoriskt intresserade.

Under februari månad kommer utställningen att kompletteras med en del som handlar om maratonlopp i modern tid, och förhoppningsvis någon anslutande aktivitet för barn och ungdom.

Riksidrottsmuséet ligger vid Djurgårdsbrunnsvägen 26 på Gärdet i Stockholm (i närheten av Sjöhistoriska Museet). Buss 69 (från Centralstationen) stannar alldeles i närheten.