Vi öppnar fönstrena
- ta ett djupt andetag

När jag säger välkommen till nya Marathon.se vet jag redan vad reaktionerna kommer att bli. Det som för en del är häftigt och spännande är för andra dumt och störande av ordning. Några skriker bra, andra skriker bu.
Efter sju år i den gamla formen byter Marathon.se skepnad. Det finns ingen återvändo - nu slänger vi det gamla, öppnar fönstrena och släpper in ny luft.

Det blinkar och tutar om nya Marathon.se. Förtjusta i upptäckten att det går att ha både ljud och rörliga bilder har vi kanske tagit i för mycket ibland. Men visst är det häftigt att vi nu har fått en egen TV-kanal. Webb-kvaliteten på TV går inte att jämföra med den vanliga apparaten, men möjligheten att kunna sända en sorts TV känns ändå som viktig för yttrande- och publiceringsfriheten.
Marathon.se är oberoende från stora mediaföretag och kommersiella intressen. Vårt intresse är löpning - och Internet vår plattform för att sprida infromation och inspiration.

Det där sista lät lite högtravande medger jag. Säkert ett utslag för den hybris det är att lansera nya Marathon.se. Särskilt nöjd är jag med vår nygamla avdelning loppen som ju är en guide till mer än 500 svenska långlopp. Särskilt tack riktar jag till Hans Wiktorson, Cédric Schwartzler och många fler som lagt ner hur mycket tid som helst för att vi ska få en komplett statistik. På vår nya statistiksida har vi nu alla svenska män som sprungit under 2.40 och alla kvinnor som sprungit under 3 timmar på maraton.

Vi har som sagt också städat lite bland gammalt material, men i stort sett alla gamla nyheter finns kvar i vårt arkiv. Träningsartiklar har fått ny form och uppdaterats. Vi välkomnar också Runner's World in på Marathon.se. Genom samarbetet med Sveriges ledamde löpartidning, som numera även gör TV-program, kommer Marathon.se att få ett ännu större utbud än tidigare.
Ett bra exempel på samarbetet, men också på hur bra webb-TV kan vara är Runners World's egen löpardoktor. Jag vet inte hur många sidor i böcker och löpartidningar och på webben som jag bläddrat förbi där en trist läkare misslyckats med sin pedagogik. Till och med i pixlig webb-TV är ortopeden Sten Björnum glasklar och tydlig om hur vi löpare botar och undviker vanliga skador.

Det finns mycket att upptäcka i nya Marathon.se. Med mycket material är vårt problem att sålla ut vad som ska visas var. Grundstrukturen är klar men var beredd på att saker kan ändras, och kom gärna med förslag på förbättringar.

Torbjörn Sköldefors är ansvarig utgivare för Marathon.se och grundare av Marathon.se