Unik nordisk maratonsatsning
ASICS Stockholm Marathon gör en unik satsning för nordisk löpning. Den 30 maj kommer Nordens bästa löpare att mötas i en landskamp med en prispott på 250 000 kronor att dela på.
Det är första gången som en nordisk landskamp i friidrott har officiella prispengar. ASICS Stockholm Marathon, lördag 30 maj, kommer 2015 inte bara att vara säte för de svenska mästerskapen i maraton. De nordiska friidrottsförbunden har kommit överens om att anordna en landskamp och att den ska avgöras i samband med Nordens största maratonlopp.
Tävlingen avgörs såväl i lag som individuellt.
Arrangören bidrar med prispengar och resestöd. Nordens förste löpare i mål på Stockholms Stadion kommer att vinna 50 000 kronor. Det delas ut priser ner till sjätte plats till de nordiska männen och kvinnorna i landskampen. Vinnande nation i lagtävlingen räknas ut genom att lägga ihop tiderna för de tre främsta i lag som kan omfatta maximalt fem startande. Det är i stort sett samma regler som i den lagtävling som avgörs i samband med EM i friidrott.
Tanken är att landskampen i framtiden ska arrangeras vartannat år.
Höjer statusen för maratonlöpning
– Vi har med årets EM-satsningen tagit några små steg under 2014. Nu får vi chansen att fortsätta höja statusen för maraton i Sverige, och Norden, anser idrottschefen på Svenska Friidrottsförbundet, Stefan Olsson, som också har ansvaret för de svenska långlöparna.
– Idén är kul. Det ger ytterligare en anledning att välja Stockholm, tycker Frida Lundén, trea på ASICS Stockholm Marathon för två år sedan. Frida var en av löparna som valde att satsa på maraton när 2014 års EM-satsningen lanserades.
Frida var näst bästa svenska på EM i Zürich på ett nytt personligt rekord bara ett par år efter att hon börjat satsa på löpning. Hon hade tänkt inrikta sig på kortare lopp under 2015 när maraton inte är en mästerskapsdistans, men kan nu tänka sig att komplettera med den nordiska landskampen, om hon skulle bli uttagen. ’
EM-kollegan David Nilsson är inne på liknande spår:
–Jag hade inte tänkt springa maraton nästa år, men jag är helt positivt inställd till förslaget, eftersom landskampen går de EM-fria åren, förklarar löparen från Högby på Öland.
– Vi är väldigt stolta och tacksamma över att ASICS Stockholm Marathon har tagit det här initiativet, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson.
– Det har tagits otroligt väl emot i våra grannländer, berättar Albertsson, som har diskuterat förslaget vid konferenser med generalsekreterare från alla de nordiska länderna.
Detta bekräftas av Tommy Ekblom, som är Finlands chefstränare för medel-och långdistanslöparna:
– Detta är ett utomordentligt tillägg i våra maratonlöpares tävlingskalender. ASICS Stockholm Marathon är ett av de bästa maratonloppen i Europa, som lockat många finska löpare varje år, säger den forne OS-finalisten i hinderlöpning, som sprungit Stockholm Marathon två gånger.
– Jag tror verkligen att vi kan bygga upp ett helt nytt scenario, med nordiska löpare i toppstriderna. En intrig som jag tror kommer att locka ännu fler att följa loppet.
Europamästaren väckte idén
Den finländske Europamästaren i maraton 2002 Janne Holmén sprang ASICS Stockholm Marathon för två år sedan. Han skrev sedan om loppet i sin krönika i Finlands ledande löpartidning Juoksija. Janne tyckte att ASICS Stockholm Marathon var en bra och välarrangerad tävling, och han föreslog att loppet skulle bli nordiskt mästerskap i maratonlöpning.
– Vi började fundera och tyckte att idén var bra, berättar Anders Olsson, en av grundarna av maratonloppet i Stockholm.
– Målet med elitklassen i ASICS Stockholm Marathon har alltid varit att de bästa svenska löparna ska kunna vara med och konkurrera om topplaceringarna. Därför skulle ett NM vara en tävling på rätt nivå för dem
– Hittills har svenska maratonlöpare endast haft möjlighet att tävla i landslaget vid EM, VM, och OS. Nu får de bästa löparna för första gången chansen att vara med i en landskamp. Jag vet att många uppskattar denna nya möjlighet, säger Anders Olsson.
I landskampen utgår träningsbidrag/prispengar för de sex främsta manliga och de sex främsta kvinnliga löparna. Skulle en löpare som ej ingår i landskampen placera sig bland de sex främsta kommer även han/hon att premieras.
Förutom åtta svenska segrar är finländaren Jukka Toivola (premiäråret 1979) den ende manlige vinnaren från Norden i Stockholm Marathons historia.
Bland kvinnorna är det nordiska inslaget desto starkare bland vinnarna.
På 1980-talet dominerade Norge med sina världsstjärnor Ingrid Kristiansen och Grete Waitz.
På senare tid har Isabellah Andersson från Hässelby SK stått i särklass med sex segrar på lika många starter 2008–14.