Ulrika Orre ? enpåsksmäll i Enhörna

Alfred Shemweta demonstrerade att han kommer väl förberedd till vårens och sommarens tävlingar genom att enkelt vinna säsongens första riktigt tuffa svenska landsvägslopp Påsksmällen.

En vecka efter det att Shemweta noterat 1.03.47 på halv maraton i Haag förbättrade Flemingsbergs-löparen sitt eget banrekord i Påsksmällen med sju sekunder. I strålande vårväder noterade han 23.02 på den 7,6 km långa banan vid Enhörna Friluftsgård utanför Södertälje.
- Före loppet kände jag att halvmaran förra helgen satt i benen, men det gick bra att springa idag, kommenterade Shemweta, som avgjorde loppet när han ökade tempot efter drygt 4 km.
I fjol blev Alfred Shemweta svensk mästare på 10000 meter och halv maraton. I år siktar han på ett SM-guld också i maraton. Shemweta var tredje man i Stockholm Marathon i fjol, 21 sekunder efter tvåan Anders Szalkai som knep SM-guldet.
Nu laddar Alfred Shemweta för att göra en stark insats i Stockholm Marathon den 12 juni:
- Jag hoppas kunna klara VM-kvalgränsen 2.14, förklarade han.
Alfred Shemweta kommer från Tanzania. Han är ännu inte svensk medborgare, men har bott i landet tillräckligt länge för att få representera Sverige i VM i sommar, om han kvalificerar sig.
Bakom Shemweta kom överraskande Stefan Ljungström från IF Göta i Karlstad på andra plats. Han var distanserad av vinnaren med 14 sekunder.
Enhörnas nye storlöpare Erik Sjöqvist öppnade som vanligt optimistiskt, men föll under det andra varvet tillbaka till tredje plats. 18-årige talangen Gustav Svedbrant från Spårvägen blev fjärde man i loppet på 23.31.
Damklassen såg ut att bli en dubbelseger för tvillingsystrarna Anne och Pia Martikainen från Oxelösund. På de avslutande 300 meterna demonstrerade dock Ulrika Orre sin snabbhet och avancerade från fjärde till första plats.
Ulrika Orre, som tävlar för Hässelby, noterade 13.15 på den 3,8 km långa banan. Hon var därmed 17 sekunder från Marie Söderström-Lundbergs ett år gamla banrekord. Det var första gången som Orre lyckades vinna ett större landsvägslopp.
Ulrika Orre tävlar normalt på kortare distanser. Hon har varit SM-finalist på 1500 meter de fyra senaste åren. I fjol blev den en femteplacering. Största meriten hittils är ett SM-brons i terränglöpning 4 km 1997.
I vinter har Ulrika ökat träningsdosen. Resultaten hittills i vår tyder på att den satsningen givit god effekt.
Ebba Stenbäck från UK Sprint var tvåa i damklassen på 13.17, två sekunder före Anne Martikainen.