Ulrika njuter av att vara i VM

På lördagen inleds VM i friidrott i Berlin. Bland de första tävlande är Marathon.se:s: bloggare Ulrika Johansson som kvalar på 3000 meter hinder kl 10.40:
- Jag vet ingenting om konkurrenterna, vill inte veta, jag bryr mig inte om statistik eller om jag sätter personligt rekord, men jag fokuserar på att ge allt, ge max hela vägen in i mål.

Ulrika Johansson är den enda kvinnliga långlöparen i VM. Isabellah Andersson hade fått en plats i maratonloppet om hon velat, men kände sig inte mogen för VM-start.
För 34-åriga Ulrika Johansson har vägen till Berlin varit lång.
- Vi hade det underbart bra på uppladdningslägret i Feldkirch. Det var fantastiskt vackert och jag tänkte att det här är livet - och att det varit värt fjorton års träning för att få uppleva det här!
Fram till i tisdags var det hård träning som gällde för Ulrika. Sista passet innehöll testlopp. 600 meter på 1.33 och sedan 1200 meter i hård fart.

Ulrika Johansson är i sitt livs form, för mindre än en månad sedan satte hon personbästa på 3000 meter hinder och segern i SM var kassaskåpssäker. Tidigare i år vann hon både både korta och långa banan i terräng-SM.
- Jag går inte ut och tänker att jag ska slå personligt rekord eller vilka placeringar som gäller för att ta mig till final. Jag vill bara fokusera på att springa mitt lopp. Jag bryr mig faktiskt inte så mycket om konkurrenterna, jag har aldrig haft koll på statistik och tider.

Den som har läst Ulrikas blogg Löpeld känner henne som en tänkare. Och när hon kom till Berlin i onsdags började tankarna snurra.
- Tänk att vara här på det största mästerskapet och att jag är en av dem som är här- världens bästa friidrottare. Det ger verkligen nya perspektiv på mig själv.

Ulrika berättar om kontrasten mellan lugnet i det vackra alplandskapet och allvaret i den stora staden. Om hur nervositeten drabbade henne i onsdags.
- Det var värst just när vi kom hit, helt plötsligt kunde jag få adrenalinpåslag och hjärtat började banka men efter att ha varit och känt på banorna i arenan i går känns det lugnare och jag försöker lugna mig med att det är en lek.
- Och så tänker jag att det är underhållning vi håller på med, att hela världen kan se när jag springer. Kanske till och med min favoritskådespelare sitter någonstans och tittar på TV och tänker att den där svenska tjejen springer bra.

På lördag klockan 10.50 kan världen se Ulrika Johansson springa hinderkvalet. Ulrikas personbästa är 9.40,55. Svenska rekordet är 9.38,55 (Christin Johansson IF Kville).