Ulrika Johansson vann NM

Ulrika Johansson vann på lördagen nordiska mästerskapen i terränglöpning i Perniö i Finland. I närmast vidriga förhållanden i snö och dimma vann Ulrika med sex sekunder på distansen 7,5 km.
– Jag hade skarpa målbilder. I går graverade jag i huvudet ”Jag ska vinna, jag ska vinna”, berättar Ulrika Johansson för friidrott.se.

Ulrika Johansson sprang i somras 3000 meter hinder vid VM i Berlin och satte där personligt rekord. Vid Finnkampen en vecka senare föll hon på sista hindret och skadade knät och har sedan dess vilat och sedan jobbat hårt för att komma tillbaka.
– Jag har blivit äldre, klokare, visare. Jag låter kroppen vila mellan säsongerna. Man kan ändå träna hur mycket som helst senare, förklarar Ulrika.

Det blev ett tufft lopp på de fyra varve på terängbanan i finska Perniö.
Dubbla junor-EM-mästarinnan på 3000 meter hinder och 5000 meter Karoline Bjerkeli Grövdal stack direkt tilsammans med 2008 års sprintvärldsmästare i orientering, Anne Margrethe Hausken.
De båda norskorna fick först en lucka, men Ulrika Johansson skulle ju vinna!
Snart plockade hon Hausken.
På andra varvet segade sig Ulrika ikapp även Karoline Bjerkeli Grövdal.
– Det var spännande även för mig som var med! Hon ryckte på vissa delar av banan och jag på andra. Hon var klart klenare uppför, men sen ryckte hon i sista backen och körde som tusan. Jag hade tänkt att blir det en spurtstrid, ska jag ta henne. Men när det var som mest jobbigt kom de negativa tankarna, ”jag struntar i om jag blir tvåa”. Men det gick ju inte, för folk skrek så. Och jag kickade hårt sista 150-200 meterna.

Ulrika Johansson är den första svenska som lyckats vinna NM som har avgjorts varje år sedan 1997. Nu blev det guld även i lagtävlingen när de båda andra svenskorna, Gabriella Samuelsson och Malin Liljestedt sprang starkt. Samuelsson kom ifatt Hausken och blev fyra, medan Liljestedt var sexa placeringen före tredje norskan Guro Flatekval.

I herrklassen var Joel Bodén bäste svensk på en fjärdeplats i ett lopp som helt dominerades av Danmark. Trion Morten Munkholm, Andreas Bueno och Henrik Them sprang tillsammans hela loppet och var 50 meter före Joel Bodén och Johan Wallerstein i mål.