TV-guide inför herrarnas mara

Några av de många stjärnorna i OS: Etiopiern Ayele Abshero, schweizaren Victor Rötlin, kenyanerna Wilson Kipsang Kiprotich och Abel Kirui samt amerikanen Ryan Hall.

På söndag 12 augusti avslutas OS i London med herrarnas maratonlopp, tradionsenligt en av höjdpunkterna och loppet sänds direkt i SVT med start kl 12.
Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai saknar svensken Mustafa Mohamed i fältet när han här synar startlistan:

OS-friidrotten avslutas med herrarnas maraton på olympiska spelens sista tävlingsdag söndag. Liksom i damloppet är det ett otroligt meriterat startfält som ger sig iväg kl 12.00 svensk tid (sänds direkt i SVT).
Samtidigt måste man påpeka att flera topplöpare inte finns på plats, då varje land endast får ha med tre löpare och på årets världsbästalista. Kenyanska och etiopiska löpare har de 29 snabbaste tiderna.

Med resultatet i damernas OS-mara vet vi nu att loppet kommer skilja sig en hel del från de snabba stadsmaratonloppen, som oftast går på snabba banor och ofta med farthållare som håller ett högt jämt tempo.
Nu krävs det dels att tävlingslöparna själva ”gör loppet” redan från start, och sen gäller det att bemästra banans alla löpstörande knixar. Vem som behärskar banan och den press det innebär att springa ett OS bäst är svårt att förutse, men här listar vi upp de löparna som på papperet har bäst meriter.

Anmälningslistan innehåller 109 löpare, och 66 nationer finns representerade. Dessutom finns det en löpare från Sydsudan, Goar Marial, som springer under olympisk flagga, då hans land ännu inte har någon olympisk kommitté.

Alla etiopier under 2.05 i år
Om vi ser till årsbästa intar Etiopiens tre löpare plats 1, 3 och 4 i statistiken.
Med tanke på att dam-OS maran vanns av etiopiska Gelana blir säkert hennes landsmän att räkna med.
Snabbast av etiopierna har 21 åriga Ayele Abshero sprungit, då han i sin maratondebut i Dubai i januari vann på 2.04.23. Tvåa i det loppet var hans landsman Dino Sefer, som noterade 2.04.50 och knep en av de åtråvärda OS- platserna för Etiopien. Den tredje OS platsen togs av Gete Fekele som med sin andra plats i Rotterdam på 2.04.50 visade att han kan springa riktigt fort. Att det är tufft att komma in i maralaget illustreras tydligt av att vinnande landsmannen i Rotterdam, Adhane, inte finns med i London.

Kiprotich har redan vunnit i London
Lika svårt som Etiopien hade att ta ut sitt lag var det säkert i Kenya. Med tanke på hur kenyanska löparna både producerat världstider och maratonvinster i stadsmarorna hade laget varit riktigt bra oavsett vilka av topplöparna landet hade valt för sina tre platser i OS-maran.
Nu föll valet på Wilson Kipsang Kiprotich, Abel Kirui och Emmanuel Mutai. Någon av dessa löpare kommer säkert vara med i toppen och försöka se till att den regerande OS- mästaren fortsatt kommer från Kenya.
Vid OS i Peking för fyra år sedan vann Kenya sitt första OS-guld på distansen för herrar, när Sammy Wanjiru satte nytt olympiskt rekord med sina 2.06.32. Wanjiru finns inte med längre då han tragiskt gick bort under förra året. För att hedra honom och försvara sitt lands maratonära kommer säkert kenyanerna vara med och dra upp farten efterhand.
Snabbast av kenyanerna i fältet är Kiprotich som gjorde 2.03.42 i Frankfurt förra året och då bara var 4 sekunder från världsrekordet. För att slutligt bli uttagen sprang han dessutom årets London maraton, där han med sin seger på 2.04.44 visade att han kan springa riktigt fort på Londons gator. Hans landsmän i OS-maran sprang också London maraton i år för att visa uttagnings- kommittén att formen för OS fanns där och Kirui slutade på 6:e plats med 2.07.56 och Mutai på 7:e med 2.08.01.
Detta räckte alltså för OS, men det räknades säkert också in att båda löparna dels har klart snabbare personbästa (2.05.04 resp. 2.04.40) dels har fina mästerskapsmeriter. Vassast mästerskapsmässigt är Kirui som försvarande sin VM titel på maraton ifjol när han vann i Sydkorea. Mutai har sprungit bra i stormarorna med seger i London ifjol på sitt personbästa och även en 2:a plats förra hösten i New York. Men även om kenyanska laget är mycket meriterat tvingades man alltså välja bort världsrekordinnehavaren Patrick Makau.

Europeiska och japanska utmanare
Med endast sex löpare från Kenya och Etiopien i ett så stort fält som i OS kommer det säkert inte bara handla om dessa länder i toppen.
Om vi börjar med att titta på europeiska löparna så har vi med i startlistan meriterade schweizaren Viktor Röthlin, Europamästare i Barcelona 2010. Han kom på 6:e plats vid OS i Peking och även om han ska fylla 38 år senare i år har han färska meriter som tyder på att han kan vara med i toppen.
I februari kom han 5:a i Tokyo maraton med 2.08.32. Därifrån har han också sitt personbästa med 2.07.23.
Snabbaste årsbästa av européerna har fransmannen med ursprung från Kongo, Patrick Tambwe, som gjort 2.07.30. Strax efter honom i årsbästalistan finns polacken Henryk Szost med 2.07.39 från sin andraplats i japanska Otsu.
I loppet i Otso, som gick i mars, hade Japan ett av sina egna observationslopp inför OS och 4:an och 5:an från loppet Yamamoto och Nakamoto fick var sin plats i det japanska OS laget. Deras snabbaste löpare är dock Arata Fujiwara som gjorde 2.07.48 i Tokyo tidigare i år. Någon av japanerna kommer säkert slåss om en topp-10 placering, men till medaljerna får dom nog svårt att räcka till.

Starka löpare från Amerika
En löpare utanför Afrika som kanske kan räcka till att knipa en medalj kan vara Brasilianaren Marilson Dos Santos. Han har bland annat vunnit New York Maraton och hans personbästa på 2.06.34 inger respekt. Dos Santos visade dessutom bra form i London i våras där han knep 7:e platsen på 2.08.03 precis bakom två av de kenyanska OS löparna.
I dam-maran sprang de amerikanska löparna bra med en tionde respektive elfte plats. På herrsidan kommer USA med ett starkt lag som både har tider i bagaget och rutin samt meriter från tidigare OS.
USA har ett rakt uttagningslopp där de tre främsta i loppet blir uttagna till OS. Årets uttagning vanns av Meb Keflezighi på 2.09.08 och han har som enda löpare i fältet rutin på en OS-medalj på maraton. Meb tog silver vid OS i Athen för åtta år sedan, och har sedan dess en tungt meriterande seger i New York Marathon 2009. Med segern i OS-uttagningen visade Meb att han fortfarande är att räkna med. Tvåan i USAs OS-uttagningar vaar Ryan Hall, en av OS-loppets snabbaste löpare med sina 2.04.58 från Boston maraton. Det loppet sprangs dock i medvind och tiden räknas inte riktigt in i rekordlistorna, men samtidigt har Hall gjort 2.06.17 i London maraton (2008) och har OS rutin via en 10:e plats vid OS i Peking. Alla de amerikanska löparna har dock rapporterats med lite skadeproblem i uppbyggnaden mot OS, men om allt hunnit falla på plats de sista veckorna kan de bli att räkna med.

…och räkna inte bort marokanerna
Om vi tittar tillbaks på OS i Peking så tog Kenya och Etiopien fyra av de fem första placeringarna. Den som sprängde sig in var en marockansk löpare. Så någon av deras representanter här på OS kommer säkert också var med i toppen och snabbast personbästa har Abderrahime Bouramidane med 2.07.33 och nästbäst årsbästa har Adel Annani med sina 2.07.43 från London i våras.
I dam-maran blev det lite överraskningar i resultatlistan, och det blir det förhoppningsvis också i herrarnas maraton. Kanske kan någon av de ryska 2.09 löparna höja sig ett snäpp och blanda sig i toppen?
Konditionsstarka löpare, som tidigare inte gjort topptider men som klarar av att hitta flytet trots alla banans knixar, kan överraska.

Norge, Danmark, Finland och Island - men inte Sverige
Någon svensk i finns tyvärr inte med i startfältet för Sveriges olympiska kommitté inte tog ut Mustafa Mohammed trots hans 2.12 (med mersmak) i Hamburg i våras.
Dock har ALLA våra nordiska grannar med löpare i anmälningslistan.
Norge har etiopiskt födde Urige Buta som gjort 2.09.27 och som bland annat vann Karlstad Stadslopp i sin uppladdning mot OS. Finland har med rutinerade Jussi Utriainen och Danmark har med Jesper Faurschou. Från Island kommer Steinn Kari Karlsson. Både Jesper och Jussi har 2.16 tider som bäst och Isländaren har en 2.17 tid som personbästa.
Dessa tider lär inte räcka till några medaljplaceringar, men med ett smart upplägg på loppet kan de säkert komma på övre halvan i resultatlistan.