Tuffare kvala till New York Marathon

Dom här killarna klarar de nya kvaltiderna till New York City Marathon utan problem. Men för andra blir det tuffare.

Från och med nästa år gäller nya förutsättningar för alla som vill springa New York City Marathon – världens mest populära maratonlopp.
Det kommer fortfarande att gå att köpa sig en plats i loppet via en godkänd researrangör, men för dem som vill fixa sin anmälan och resa på egen hand blir det nya regler.

Två svenska researrangörer erbjuder resor till NYC Marathon. De har tillsammans 600 platser i loppet som de – i likhet med alla andra utländska researrangörer – betalat dyrt för.
De löpare som åker med en godkänd researrangör får betala ett par gånger så mycket i anmälningsavgift som övriga löpare gör. Eftersom ungefär hälften av deltagarna i NYC Marathon kommer via utländska researrangörer ger dessa löpare betydande intäkter till arrangörsklubben New York Road Runners Club.

Intresset för New York City Marathon är stort. Trots att det återstår tre veckor till 2011 års mara i New York är nästan samtliga 600 platser som de svenska researrangörerna har i nästa års lopp redan är bokade. Det kan bli hårt tryck i framtiden

Återstår alltså plan B för dem som vill springa Staten Island, genom Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan till målen i Central Park.
Det finns tre sätt att få en plats i loppet:
1) Att klara den uppsatta kvaltiden.
2) Att vinna i utlottningen av startplatser.
3) Att ha genomfört loppet minst 15 gånger.
Årligen tar omkring hundra svenskar sig in i NYC Marathon på detta sätt.

Fram till i år har det funnits en fjärde väg: Att förlora i lottdragningen tre år. Då har man varit garanterad att få springa år fyra.
Detta sätt att få en plats i loppet tas nu bort samtidigt som kvaltiderna skärps och reglerna för 15-årslöparna blir tuffare.
Arrangörerna gör dessa ändringar eftersom det blivit allt färre platser som lottats ut. Allt fler platser går till löpare som garanterats en plats i maran genom att förlora i lottdragningen tre gånger eller som har klarat de relativt generösa kvaltiderna.

Även för loppets veteraner blir det tuffare. Efter 2016 kommer inga nya 15-årslöpare att godkännas. Endast de löpare som senast 2016 genomfört New York City Marathon 15 gånger kommer då att ha en garanterad plats i loppet.

Från och med 2013 års maratonlopp blir det rejäla skärpningar av de kvaltider som ger en garanterad startplats.
Några exempel: För manliga seniorer sänks kvaltiden i maraton från 2.55 till 2.45 och på halv maraton från 1.23 till 1.19. För kvinnliga seniorer sänks kvaltiden på maraton från 3.23 till 3.00 och på halv maraton från 1.37 till 1.27.
Det blir liknande sänkningar av kvaltiderna också i övriga åldersklasser.