Tre mil ruskigt långt även för en favorit

Han kan Lidingöloppsbanan utan och innan. I snart tio år har han tränat i den backiga terrängen, men det är först på lördag som han för första gången står på startlinjen för Lidingöloppets 30 km.
​– Det är ruskigt långt med tre mil, jag får ta loppet med en approach att jag är orutinerad och ha tålamod att inte gå på för hårt första 15 kilometerna, säger Olle Walleräng som kanske är fjolårsvinnaren Napoleon Salomons främste utmanare i TCS Lidingöloppet 30 km på lördag.

Farten har Olle Walleräng alltid haft. Från början medeldistansare (med första SM-guld på 1500 meter redan 2008) har tävlingsdistanserna blivit längre och längre med åren.
– För min del är det skador som har gjort att jag gått upp och nu springer landsvägs- och terränglopp. Träningen på bana sliter mycket, det är väl främsta anledningen att jag gått över till längre distansen och nu är det mer lågintensiv fart som gäller.

Det här med att springa 30 km i Lidingöloppet är en sak som har legat och grott länge. Terrängen, ja nästan varenda backe och varje meter av banan kan han.
– Eftersom jag bor på Lidingö är det många som genom åren har frågat när jag ska springa tremilen, och nu är jag redo att anta utmaningen, säger Spårvägenlöparen som varit Lidingöbo i snart tio år.

– Sedan är det kul att efter så många år testa något nytt där man inte kan jämföra med sig själv och vad man gjort tidigare.
Att få i sig energi under löpningen är en av de nya sakerna.
– Jag inser att jag måste dricka eller få i mig någon gel under vägen, ganska många av mina kompisar som sprungit har bonkat i Abborrebacken.
– Jag testade att dricka för första gången i Stockholm Halvmarathon, men det blev nog inte så mycket, men jag tyckte ändå att magen tålde det bra, det är många som har problem med det. 

Olle Walleräng och Mustafa Mohamed i Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Halvmaran för bara två veckor sedan skulle egentligen vara en del av förberedelserna inför Lidingöloppet. Men det blev fullt race när Olle tillsammans med Mustafa Mohamed jagade Adhanom Abra genom stan. Sluttiden 1.04.39 är ett snyggt personbästa.
– Det blev ett bra lopp och en hygglig tid, men det tog rätt hårt på benen.

Napoleon Salomon vann 2017, Japhet Kipkorir var först i mål 2016.

Olle är tillsammans med kenyanerna  Japhet Kipkorir och John Musee fjolårssegraren Napoleon Salomons främsta utmanare på tremilen. Napoleon har haft problem med en skada, men har startnummer 1 på lördag.
– Det är bara kul om de bästa ställer upp. Ofta brukar jag få frågan om vem som är min svåraste motståndare, och jag brukar säga att det är jag själv, säger Olle väl medveten om att det kommer att krävas något alldeles extra för att ta en topplacering i Lidingöloppet.
Napoleon Salomon

– Bansäsongen har varit lång, det sliter på kroppen och jag har haft ont i foten ett par månader, men jag har försökt träna på så får jag se om det räcker. Dagsformen är viktig och backarna är alltid en avgörande faktor, säger Napoleon.

David mot Adhanom

På 15 kilometer är en annan Lidingöbo en av favoriterna. David Nilsson som tävlar för Ölandsklubben Högby IF bor även han sedan flera år på ön. Frågan är om han kan hänga med Adhanom Abra som vann Ramboll Stockholm Halvmarathon för två veckor sedan.