Träningen startar - platser kvar till New York

I veckan startar träningen på Marathon.se för New York City Marathon.
Två svenska researrangörer har platser till årets lopp söndagen 1 november.
– New York City Marathon är av många anledningar ett av de häftigaste loppen att springa, säger träningsexperten Anders Szalkai som själv sprungit loppet elva gånger.
(Se gärna videon ovan för mer inspiration.)

Varje år springer mer än 500 svenskar loppet i New York. I år har de svenska researrangörerna fler platser än tidigare - och det finns fortfarande platser kvar.
– Vi har ett 50-tal-platser kvar och bokningen är öppen, säger Bosse Wallsten på SRRC Marathonresor som är den ena av de två svenska researrangörerna.

Den andra researrrangören - SpringTime Travel - har väntelista till loppet 2015 men öppet för anmälan till 2016 års lopp.
Några andra möjligheter än att köpa plats till 2015 års via researrangör finns inte längre. Anmälan med kvaltid och via lotteriet stängdes i februari.

New York City Marathon är världens största maratonlopp. 50564 löpare tog sig i mål på den 42195 meter långa banan.
– Det som jag personligen tycker är häftigast med New York Marathon är att man får en tur genom staden, säger Bosse Wallsten. Visst kan det vara lite kyligt att vänta ute vid starten på Staten Island, men starten över Verrazanobron och inloppet till New York är magisk. Med Frihetsgudinnan och Manhattan skyline i bakgrunden har man en klassisk vy.

Staden New York består av fem stadsdelar. Loppets grundare Fred Lebow lyckades på 1970-talet få med sig stadens politiker och makthavare på idéen att ha ett lopp som visade hela staden.
Från att ha varit ett litet lokalt arrangemang på en varvbana i Central Park blev New York Marathon 1976 en världsnyhet och inspiration för arrangörer runt om i världen att ordna maratonlopp i stadsmiljö. Stockholm, London och Berlin Marathon är några av loppen som lärde av New York.
Banan där man springer från staten Island, genom Brooklyn, Queens och Bronx till målet i Central Park på Manhattan är alltså en anledning till New Yorks succé.
Det finns fler:
– Publiken längs banan hjälper verkligen till att heja fram alla löpare. Jag tror inte att det finns någon annanstans där man har ett sådant stöd, säger Anders Szalkai.

Träningsprogrammen för New York City Marathon är på 20 veckor. Som i alla träningsprogram på Marathon.se finns det olika ambitionsnivåer. I år går det att välja mellan nio olika nivåer:
3.00
3.15
3.30
3.45
4.00
4.30
5.00
6.00

En detaljerad guide för att välja program hittar du här.