Tjejmilare sprang #förhenne

Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor är ett bra tillfälle att få ut viktiga budskap.
– Första fem kilometerna pratade jag med de som var runtomkring men de sista fem fick jag faktiskt fokusera på mig själv, men jag hann med en del i alla fall, säger Ann Söderlund som är en av ambassadörerna för Plan International – barnrättsorganisationen som de senaste åren funnits med i Tjejmilen.
I lördagens lopp var mer än 2000 löpare engagerade för årets kampanj #förhenne.

Plan Internatonal är en organisation som kämpar för flickors rättigheter – och kopplingen till Tjejmilen är lätt att se. Sedan starten av Tjejmilen 1984 har kvinnors deltagande i löparevenamang ökat från 10000 till 300000 starter per år och vi har settt en historisk viktig attidydförändring.  
Plan fortsätter genom sina kampanjer i Tjejmilen att lyfta fram och arbeta för unga kvinnors rättigheter. 
Förra året sprang Plan-löparna med rosa nummerlapp #förhenne och flickors lika villkor. I år har temat varit alla flickors rätt till att själva bestämma över sin egen kropp.

– Jag springer för världens tjejer, säger Ann Söderlund som vi annars känner som programledare i TV och från den uppmärksammade Djövulspodden som hon gjorde med Sanna Lundell. 
– Jag gör allting jag kan hela tiden för att tjejer ska uppmärksammas och jag har jobbat en del med Plan och lärt mig väldigt mycket, att tjejer har det mycket mycket sämre än vad jag trodde.

Under första delen av loppet hann Ann med en del – men direkt efter målgång – och medalj, kanske lite ostkaka också, fortsatte Ann ut på evenemangsområdet:
– Nu fortsätter jag arbetet här. 

Plan International Sverige fanns på plats för att berätta mer om sitt arbete för barns rättigheter och flickors lika villkor.

Mer om Tjejmilen 2018