Tajtaste Tjejmilen någonsin

Duell ända in på mållinjen. Hanna Lindholm, Huddinge AIS, fick till slut ge sig för starka etiopiskan Ayantu Eshete i kampen om segern.
Två sekunder – den minsta marginalen i Tjejmilens historia – skiljde de båda löparna i resultatlistan.
Men det blev en märklig målgång när Ayantu trodde att avspärrningsbandet för en stängd målfålla var målsnöre.

– Hon gick över bandet och då följde jag bara efter, jag trodde att det var målsnöret, berättar Hanna Lindholm, som sedan upptäckte att målbanderollen var några meter längre fram.
– Då fortsatte jag fram innan jag klockade, fortsätter Hanna som ändå tar incidenten med ett skratt.
Medan Ayantu Idossa Eshete och Hanna pustade och tog några stapplande steg mot mållinjen kom Johanna Eriksson, Motala AIF, farande (i rätt målfålla) och var med sina 35.12 endast fyra sekunder efter Lindholm 35.08 och sex efter Ayantu Eshetes 35.06.

Rekordtajt alltså i det 35:e Tjejmilen. Tre löpare inom tio sekunder – det har aldrig hänt förut . Den tidigare minsta marginalen var när Isabellah Andersson 2011 spurtslog etiopiskan Jeri Emeru med tre sekunder.

Spurtduell var inte riktigt vad Hanna Lindholm hade väntat sig eller var riktigt förberedd på. Minns att hon sprang EM i maraton, var 22:a på 2.37 i Berlin, söndagen 12 augusti. Tre veckor är kort återhämtningstid, och typiskt nog blev Hanna också rejält förkyld veckan efter.

– Jag hade inte det där att göra något ryck men planen höll nästan för jag tänkte hänga på henne så långt det gick. Jag hade aldrig sprungit mot den där tjejen förut.

Ayantu Eshete har som en av sina meriter bland annat en åttonde plats i de afrikanska mästerskapen på 10000 meter från 2016. Det är den svenska löptränaren Staffan Westholm som är verksam i Addis Abeba som gett henne möjlighet att komma till Sverige och tjäna prispengar. För två veckor sedan vann hon också Atea Norrköping Stadslopp.

 

Hanna Lindholm och Ayantu Eshete på väg mot 8 km.
Johanna Eriksson sprang snabbast av alla på andra halvan och var nära på att hinna ifatt tätduon. Bakom henne skymtar fyran Johanna Bäcklund.

Medan duellen pågick i täten jobbade sig Johanna Eriksson allt närmare. På den lite tuffare andra halvan var Johanna klart snabbast av alla, elva sekunder snabbare än Ayantu Eshete. Nytt personbästa igen för Motalalöparen som förbättrade sitt personbästa med 29 sekunder.

Resultat Tjejmilen 2018:

1) Ayantu Eshete, Etiopien, 35:06
2) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 35:08
3) Johanna Eriksson, Motala AIF, 35:12
4) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 35:24
5) Caroline Almkvist, Hässelby SK, 36:25
6) Malin Starfelt, Runacademy IF, 36:33
7) Louise Ringström, Spårvägens FK, L37:03
8) Frida Aspnäs, Spårvägens FK, 37:16
9) Louise Wike, Hässelby SK, 37:20
10) Amanda Nekby, Runacademy IF, 37:26

Mer om Tjejmilen 2018