Efter tio år har Hanna nr 1 i Tjejmilen

Hanna Lindholm har sprungit flera snabba millopp under 2018, 33:56 i Kungsholmen runt, 34.32 i SM-milen och 33:29.67 på 10000 meter bana.

För tio år sedan sprang Hanna Lindholm sitt första lopp i Tjejmilen. Om någon hade sagt att hon tio år senare skulle stå som favorit med startnummer 1 i Tjejmilen 2018 hade hon säkert bara skrattat åt påståendet:
– Nej, nej, det var inget som jag var i närheten av att tänka. Jag trodde inte ens att jag kunde vara med i en klubb, säger Hanna.

Numera tävlar Hanna Lindholm för Huddinge AIS och var självskriven för en landslagsplats på 10000 meter i Finnkampen som avgörs i helgen. 
Men Hanna tackade nej till förmån för Tjejmilen – loppet där hennes löparkarriär började. 
– Jag blev förkyld och missade SM förra helgen och har inte kunnat springa så mycket den här veckan, men det blev en mil igår (läs i torsdags), så jag vet inte riktigt vad jag står men benen känns pigga i alla fall. 
För mindre än tre veckor sedan blev Hanna 22:a i EM i maraton vid friidrotts-EM i Berlin. Kanske det bästa resultatet av många den här säsongen då hon satt personbästa på alla distanser. Vid SM-milen i juni vann hon också sitt första SM-guld och är regerande svensk mästare på 10 km landsväg.


Här är favoriterna i Tjejmilen 2018

1) Hanna Lindholm, Huddinge AIS
Representerade Sverige vid EM i friidrott i Berlin där hon gjorde en stark insats i maratonloppet. Under sommaren har hon visat fin form på kortare sträckor och har sprungit 10000 meter på snabba 33.29

2) Ayantu Eshete, Etiopien
Ung etiopiska som vunnt flera gatlopp i Sverige under sommaren. Vann bland annat Norrköpings Stadslopp i augusti.

3) Johanna Bäcklund, Runacademy IF
Johanna gjorde en oerhört stark löpning på SM på 10000 meter veckan innan Tjejmilen där hon drog stora delar av loppet, och tillslut kom på 4:e plats på 35:12

4) Sanna Mustonen, Hässelby SK
Hässelbylöparen Sanna har snabbhet för riktigt vassa tider och är 6:a i Sverigestatistiken på 5000 meter med 16:28.

5) Louise Wiker , Hässelby SK
Wiker har representerat Sverige på två världsmästerskap på maraton, vunnit SM på 10000 meter och börjar efter en fotoperation under fjolåret komma tillbaks till formen.

7) Malin Starfelt, Runacademy IF
Malin var med på EM i friidrott i Berlin på maraton och gjorde ett starkt lopp och bara veckan efter EM sprang hon SM på 10 000 meter. Hon har i år gjort fina 34:32 på milen.

8) Frida Kristiansson, Örgryte IS
Personbästat på milen är så bra som 35:44 och med ett lika bra lopp nu kan Frida utmana täten.

13) Louise Ringström, Spårvägens FK
Spårvägenlöparen kom nyligen på en fin 3:e plats i Midnattsloppet i Stockholm och bästa tiden på milen har i år sänkts till 35:46.

14) Caroline Almkvist, Hässelby SK
Caroline tog en överraskande SM-bronsmedalj vid ASICS Stockholm Marathon i juni. Hon har under sommaren fortsatt visa fin form, främst vid gatlopp runt om i Sverige.

 

Mer om Tjejmilen 2018