Till kamp för ett damlag i Göteborg!
- Sluta med diskrimineringen. Ta ut ett damlag till Europacupen i maraton i Göteborg.
Sveriges bästa friidrottsklubb, Hässelby SK, har i veckan genom ledaren Anders Olsson försökt förmå Svenska Friidrottsförbundets styrelse att få upp ögonen för den orättvisa behandlingen av landsvägs- och terränglöpare.
Anledningen till att Hässelbyledaren ilsknat till är att det med bara en månad kvar till friidrottsfesten i Göteborg fortfarande är oklart om det blir något svenskt damlag i maratonlöpning.
I samband med EM-maran avgörs Europacupen i maratonlöpning. Det är en lagtävling där de tre bästa löparna räknas. Klar för EM-maran är redan Anna Rahm men i dagsläget är inget svenskt damlag uttaget.
- Jag står fast vid de uttagningskriterier som vi satte upp i höstas, säger förbundskapten Thomas Engdahl. För att det ska bli ett svenskt damlag så ska laget prestera ett snitt på 2.41.
Om svenska rekordhållerskan Lena Gavelin visar form i ett halvmaraton i Finland 22 juli kan det fortfarande bli ett svenskt damlag. Anmälningstiden går ut den 28 juli. Laget skulle i så fall bestå av Anna Rahm, Lena Gavelin och Lisa Blommé. Europacupsregelrna tillåter ytterligare två deltagare men Thomas Engdahl är tveksam till att besätta alla platserna.
Det är Engdahls velande och vlllkorande som fått Hässelbyledaren Anders Olsson att reagera. I ett brev till Svenska Friidrottsförbundets styrelse så påpekar han att Sverige i arenafriidrottssammanhang alltid har representation i Europacupen. Sverige har tillhört C-länderna vid många tillfällen men ändå alltid haft representation.
Anders Olsson kallar behandlingen av landsvägslöpare för diskriminering och påminner styrelsen om ett årsmötesbeslut för nio år sedan då friidrottens högsta organ enhälligt antog ett uttalande om att långlöpning skulle betraktas som en integrerad del av svensk friidrott, av lika stor betydelse som arenafriidrotten.
- Europacupen i Marathon är rätt ihålig, säger Thomas Engdahl. Av de 47 nationer som kommer till EM så kommer bara tre- fyra nationer att ha damlag i marathon. Skulle vi delta med ett fullt lag så är risken stor att någon av svenskorna får springa längst bak i fältet med kö-motorcykeln.
- Kanske hade jag resonerat om uttagningen på ett annat sätt om Europacupen hade avgjorts i ett separat lopp eller om det haft fler deltagare.
Vid Svenska Friidrottsförbundets styrelsemöte på torsdagen så behandlades Hässelby SKs brev men någon åtgärd från styrelsen är inte att vänta.
- Vi har orubbat förtroende för Thomas Engdahl, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Yngve Andersson. Det är hans sak att ta ut landslaget och det är han som sätter upp kriterierna och kan redogöra för dem.
- Vi kommer att träffa elitklubbarna på söndag för en överläggning och då kommer kanske brevet att diskuteras, säger Yngve Andersson.