Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Tidernas snabbaste ASICS Stockholm Marathon

Nigussie Sahlesilassie slog nytt banrekord i tidernas snabbaste ASICS Stockholm Marathon

Det blev hög fart från start i den 41:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon och tempot mattades egentligen aldrig. Vann gjorde 24-årige etiopiern Nigussie Sahlesilassie på nya tävlingsrekordet 2.10.10 efter en riktigt snabb avslutning.

Fem kilometer från mål återstod tre man och just när de svängt in i Gamla stan efter 37 km slog Sahlesilassie på att distinkt ryck och lämnade strax före Slottet landsmannen Tafese Delegen och Kenyas Gilbert Yegon bakom sig.
Avståndet växte snabbt vilket inte var konstigt eftersom Sahlesilassies sprang 5 km-avsnittet mellan 35 och 40 km på 15.11. Han hade uppenbarligen tävlingsrekordet i tankarna och tryckte hela vägen in till lysande 2.10.10 – hela 48 sekunder under den tidigare bästa tiden från 2016.

Delegen slutade tvåa på 2.11.40 och Yegon trea på 2.11.58 i det även toppbreddmässigt bästa loppet hittills i Stockholm.

Segertiden var även personligt rekord för Sahlesilassie vars tidigare bästa var 2.10.46 från tidigare i år. Segern gav honom 60.000 kr plus ytterligare 5000 dollar för tävlingsrekordet (47.000 kr).

Dramatik i damklassen

Damklassen fick en långsam inledning med 18.15 första fem kilometerna och vid 15 km bestod tätklungan av sex tjejer.
Halvvägs ledde Etiopiens Aberash Fayesa med 21 sekunder på 1.16.49 med Spårvägens Mikaela Larsson som tvåa, en placering hon höll en bra bit förbi 25 km-skylten.

Som mest var Fayesas ledning uppe i runt minuten men när japanskan Haruka Yamaguchi passerat Mikaela strax före tre mil minskade den.
Vid 35 km var avståndet 36 sekunder och vid 40 inte mer än fem!
Men Etiopiskan hade inte överskattat sina krafter och vann till slut med 34 sekunder på 2.33.38. Fin trea blev Mikaela Larsson efter att 2018 ha vunnit loppet.