Tiden mogen för Stockholm Ultra

Stockholm Ultra Marathon avgörs på en naturskön bana på Gärdet och Djurgården som ingår i Kungliga nationalstadsparken. Foto: Martin Ekequist

Nu öppnar anmälan för Stockholm Ultra Marathon som avgörs söndagen den 4 augusti. Detta är den största satsningen någonsin på ett ultralopp i Norden.
– Det märks att intresset för ultralöpning ökar. Tidigare pratade man om personbästa på maraton när man skulle berätta om hur duktig löpare man var. Idag är det istället många som berättar om hur långt de sprungit, säger Tommie Nordh som kommit med idén till Stockholm Ultra.

Ett ultralopp är en tävling på en längre distans än maratonsträckan 42 195 meter.
Stockholm Ultra Marathon får två distanser; 50 km och 100 km. Loppet är SM på 100 km.
Banan går på Gärdet och Djurgården. Mål vid Sjöhistoriska Museet. Ett varv mäter 7,8 km. Det betyder drygt tolv varv för dem som ska springa 100 km.

Allt fler löpare börjar intressera sig för att springa riktigt långt, men fortfarande är det en exklusiv grupp som tävlar i ultra maraton. Den största svenska tävlingen har några hundra deltagare.
– Vi har snackat om att starta ett ultralopp i Stockholm i ett par år. Kul att vi nu äntligen kommit till skott med Stockholm Ultra, förklarar Tommie Nordh.
– Det är många som vill testa sina gränser, som vill se om de orkar med 50 km eller 100 km.

I november 1978 kom Anders Olsson med idén till Stockholm Marathon. Nu jobbar han med Stockholm Ultra Marathon.
– Det känns som att flyttas 34 år tillbaka i tiden, säger han.
– Då fanns det bara några hundra maratonlöpare i Sverige. Idag finns det ungefär lika många ultramaratonlöpare i landet som det fanns maratonlöpare för 34 år sedan.
– Många var tveksamma inför premiären av Stockholm Marathon 1979. Det loppet blev direkt en succé. Jag är säker på att Stockholm Ultra kommer att bli ett uppskattat lopp. Tiden är mogen för ett stort ultralopp i Sverige.
– 1979 var Stockholm den första huvudstaden i Europa som stängde av trafiken i city för att ge plats för maratonlöparna. Nästa år ska Stockholm bli den första europeiska huvudstaden med ett högklassigt ultralopp.

Intressant att notera: Premiären för Stockholm Marathon ägde rum den 4 augusti 1979. Nu blir 4 augusti datumet även för Stockholm Ultra Marathons premiär.

Anmälan till Stockholm Ultra öppnade vid 13-tiden på onsdagen. Redan efter några minuter kom den första anmälan. Den var från Tysken Michael Blumenroth som ska springa 100 km.

Stockholm Ultra Marathon arrangeras av friidrottsklubbarna Hässelby SK, Spårvägens FK och Fredrikshofs FIF.