Testa hur snabb du är på 1000 meter

Anders Davidsson leder fältet i DM 10000 meter för Västergötland i Allingsås. Foto: Hasse Sjögren DECA text och bild

Hur snabbt kan du springa 1000 meter? Vad gör du nu på en mil? Har du dessa funderingar kanske det är dags att testa hur du ligger till.
Bästa förutsättningarna får du om du kan springa på bana. På många ställen runt om i Sverige finns det nu möjlighet att testa.

– Du har inga backar, ett bra underlag och kanske kan du också lära dig att dra nytta av att springa i klunga och slippa en del av vindmotståndet, säger Lorenzo Nesi, löptränare i FK Studenterna, en klubb som ordnar banlopp där även vanliga motionärer kan få testa på banlöpning.

Det finns fler anledningar till att testa sig på en löparbana.
• Sträckan är alltid korrekt mätt (varven är oftast 400 meter, men kan på vissa idrottsplatser vara något kortare.)
• Underlaget förtjänar en egen presentation. När vi pratar om bana, menar vi bra rundbanor av tartan-typ. Tartan är egentligen ett varumärke på de första polyuretan-banorna. Idag finns flera fabrikat och plastblandningen är röd eller möjligen blå. Polyuretanen är ofta lagd/sprutad ovanpå ett centimetertjockt gummigranulat som kan bestå av kasserade bildäck. Resultatet är ett elastiskt, och perfekt material att springa på.

Spring i dina vanliga skor
– Är man inte van finns det ingen anledning att springa med spikskor, underlaget ger ändå tillbaka till löparna, säger Lorenzo Nesi. Är man inte van så är det nya påfrestningar och därmed skaderisk med spikskor. Många av våra bästa löpare springer i sina vanliga landsvägsskor när de springer banlopp.
– Mitt råd är att springa i vanliga landsvägsskor, gärna tävlingsskor.

Vi fortsätter med fler anledingar att testa bana.
•Varje 100 meter är markerad på en 400 meters-bana. Det innebär att du kan få en exakt koll (bättre än GPS) på farten. Antingen kollar du själv eller får mellantider av någon som står bredvid. Exempel:
Vill du springa 1000 meter under 4 minuter så räknar du snabbt ut att:
4 minuter är 240 sekunder. Dela 240 sekunder med 10 och du har 24 eekunder på varje 100 meter.
•Du får exakt tid, nästan alltid med sekund, tiondel och ibland hundradel.

Ett sätt att hitta en talang
Är man bra och har talang för 10000 meter har man säkert upptäckt det redan innan banloppet, men en putsning med några sekunder av personbästat bör banan kunna ge.
– Däremot är det många som har börjat med att springa långt som kanske upptäcker först när man maxar på 1000 meter att det är där man har talang, säger Lorenzo Nesi.
Det finns exempel på löpare som har börjat som motionärer på längre sträckor som hittat sin talang på kortare sträckor och sedan till och med vunnit SM och EM för veteraner.

Kolla in tävlingskalendern på friidrott.se för bantävlingar. Ofta ska man vara medlem i en friidrottsklubb för att få vara med men vissa tävlingar är öppna för vanliga motionärer.

• Långlöparnas kväll heter en tävling som Studenterna ordnar på Stockholm stadion. 2013 års tävling ordnas tisdag 18 juni - distansen för motionärer är 10000 meter.

• Spring 1000 ordnas i samband med Sollentunas GP på Sollentuna vallen utanför Stockholm. Distansen är 1000 meter och löpare på alla nivåer är välkomna. Deltagarna lottas in i olika heat avgörs mellan kl. 17.30 och 18.30. Du får din tid noterad med en tiondels sekunds precision. Du får också din mellantid vid 400 m och 800 m.
Det är chiptidtagning vid Spring 1 000. Sollentuna GP startar kl. 19.00.