Mer om Transalpine Run

Gore-Tex Transalpine-Run är en av Europas tuffaste löpartävlingar. 2009 ordnades loppet för femte gången och liksom etapplopp i andra sporter så kan sträcknngen och distanserna skilja år från år. Loppet 5 till 12 september bestod av åtta etapper, med en total distans av 239 km och en sammanlagd stigning på 15300 höjdmeter.

Varje etapp är alltså i snitt lika långa som Lidingöloppet. Lidingöloppet har mad alla sina backar knappa 500 höjdmeter i stigning medan snittet för varje etapp i Gore-Tex Transalpine-run ligger på nära 2000 höjdmeter.

Underlaget på etapperna varierar från asfalts- och skogsvägar till smala skogsstigar och obanad terräng. Någon klättringsvana behövs inte, men på vissa etapper förekommer höga höjder och varningsmärkta sektioner där det är förbjudet att passera andra löpare.

Deltagarna tävlar av säkerhetskäl i par. Samtliga par måste ha med sig säkerhetsutrustning, första förband, räddningsfilt, regntät jacka, långbyxor, långärmad tröja, mössa och vantar.
Vätske och matkontroller finns på två eller tre ställer efter banan.
Banan är snitslad men deltagarna är också skyldiga att ha med sig karta och en så kallad roadbook som beskriver banan.

I 2009 års lopp deltog 250 par från 42 länder. Skottarna Andrew Symonds och Tom Owens dominerade herrtävlingen och sprang loppet på en totaltid av 24 timmar två minuter och 47 sekunder.
Loppet har även en damklass, en mixedklass och en veteranklass där parets sammanlagda ålder ska vara minst 80 år.

2009 var anmälningsavgiften 1100 Euro, ungefär 11000 kronor. För det får man sovplats i sovsal, transport av bagage mellan sträckorna, frukost och middag varje dag samt naturligtvis deltagande i loppet.

2010 års lopp avgörs i september.

Mer om Trailskor över Alperna