Dag 8: Puma Trailfox IV

Lite slarvigt kollade teamet förutsättningarna och upplägget för den sista etappen. Testlöparna hade helt tappat respekten för höjderna i Alperna, överskattade sin fysik och hade helt enkelt inte koll vad som hade hänt med fötterna efter en veckas tung belastning. Det som skulle bli en defilering från Mals till slutmålet i Latsch blev nu hårt slit med ömmande fötter. De snabba och snygga skorna hade sparats till sist och teamet fick en smärre chock när man försökte sätta på sig Puma Trailfox IV.

Även i normala fall kan det vara krångligt att få ner foten i ett par Trailfox. Den (ö)känt smala lästen i kombination med en mockasinliknande plös gör att man får trycka och pressa. När man till slut har krånglat ner foten så gillar många löpare passformen.
Den i grunden lätta skon har en skön löpkänsla. Trots att modellen fått kritik för dålig kvalitet är nu skon inne på sin fjärde generation. Modellen har sina fans både bland orienterare och bland andra terränglöpare som vill ha en lätt sko.
Andra lag sprang hela veckan med Trailfox medan testlöparna från maraton.se verkligen kämpade med att klara sista dagen.

Trailfox har sina fans och skon väcker onekligen känslor - det finns ungdomar som väljer skon bara för dess utseende. Vårt lite mer konservativa team funderade över vilken fot som är formad som Trailfox som ser ut att rymma världens största stortå.
Eftersom skon är så smal var testteamet tvungna att redan med friska fötter välja ett halvnummer större än normalt. När det var dags på slutdagen att dra på sig skorna fick laget plötsliga problem och tvingades till ett krismöte.

Efter mer än 20 mils bergslöpning hade fötterna synbarligen svullnat upp. Att få ner skorna med den typen av tjockare löparsocka som använts under veckan visade sig omöjligt.
Med den tunnaste sockan som kunde uppbringas lyckades teamet ändå till slut på något sätt åla ner fötterna i Trailfoxen. Man skulle ju bara springa 29 kilometer den här dagen och skor brukar ju anpassa sig.
Med fortfarande klämda fötter nådde teamet de första branterna efter några kilometer. Här visade sig sulan ge ett fantastiskt bra fäste. Puma har gjort med sulan som man numera ofta gör greppsulan för vanliga löparskor. Man har helt enkelt skurit ur både greppsula och mellansula och på det sättet fått en lättare sko där det blir bra tryck på delarna som ska greppa.

Efter några timmar började team Marathon.se alltså att gilla skon och uppe på 2300 meter var Trailfox på topp. Sedan började det gå utför.
Nerförslöpning tar hårt på fötterna även de bekvämaste av skor. Nu hade testlöparna att i sina trånga Trailfox ta oss ner på knixig stigar och brant sluttande skogsvägar. Hade det inte varit för skons sköna löpkänsla som överröstade fötternas signaler om rast och vila hade det förmodligen inte gått att springa ner. Nu lurade Trailfox testteamet till att hålla sig springande fastän nu benen var uppenbart möra.
Kanske ändå ett bra slutbetyg att löpkänsla är starkare än andra känslor!

Slutomdöme

Om du får ner foten i ett par Trailfox och tycker att skon sitter skönt så behöver du antagligen bara springa några meter innan du är helsåld. Här är en terrängsko med löpkänsla som den behåller trots att den blir relativt mycket tyngre efter några bäckpassager.
Ömfotingar kan ha något att säga om sulkonstruktionen som gör att en del stenar och ojämnheter känns igenom. Å andra sidan kan det kallas markkontakt och vara en anledning till att skon fungerar i stort sett all terränglöpning.

Skon passar för

Lidingöloppet: Ja.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Ja
Asfaltslöpning: Ja

Etappen
Dag 8 Schlanders (Italien)– Latsch (Italien)
Distans 34 km
2004 meter uppför
2339 nerför

Mer om Trailskor över Alperna