Dag 6: Asics Gel Trabuco 12

Skulle man få tillfälle att springa blott en enda etapp av TransAlpine-Run skulle det vara den här. Från Scuol i Schweiz tog sig team Marathon.se på skogsvägar upp i ett brutalt bergspass på skuggsidan av 3105 meters berget Piz Lishana. Efter ett par kilometers hukande i en handhackad tunnel kom man ut i solen på en grön högplåtå där ytterligare några mils löpning och brant nerförslöpning väntade. Redan från början var testlöparna överens om att det här var en perfekt dag för Asics Gel Trabuco 12.

Asics är Sveriges mest sålda märke för löpare. En anledning till framgångarna är att modellprogram varit konsistent genom åren. Har man sprungit i en Ascis-sko ena året så kan man vara säker på att nästa generation finns på hyllorna även nästa säsong. Mellan åren är det bara färg och smärre detaljer som ändras.
När det gäller terrängskor heter Asics långkörare Trabuco. En modell som varit med sedan 1990-talet .
Trabucons konstruktion har sitt ursprung i vanliga löparskor. Från början var det en ganska trist terrängsko. I jämförelse med generation 12 tung och klumpig. Det som har hänt under åren med alla löparskor är att materialen har blivit lättare. Gram för gram har bantats bort och 2009 års modell av Trabuco känns lätt.
Testlöparnas fötter som efter fem dagar nu skrek efter komfort fick nu belöning. Blundar man och sätter ner foten i den här skon så är det svårt att ana att det handlar om en terrängsko. Andra märken har gått den smala vägen för att få skor som sitter stadigt på fötterna. Att en normal läst kan fungera lika bra som en smal visar Asics Gel Trabuco.
Våra lätta testlöpare (70 kg) gillade ändå inte skon helt och fullt. 340 gram är övervikt för den som är van vid mer extrema (och lättare) skor. Ska man få Gel-dämpning och Duo Max i mellansulan blir det lite extra att bära på. Något som vår tyngre (80 kg) löpare är tacksam för och som även har skonat löparmuskler. På asfaltsvägarna ner mot italienska Mals (Garmin)klockar vi 37:e kilometern på 4.18!

Slutomdöme:

En sko för massan och inte enbart vårt testteam att gilla. Med en duglig sula för de flesta underlag och med en våtavvisande ovandel är det här dessutom en perfekt sko för den svenska vinterlöparen. En perfekt lagom-sko som dock inte ska tas ut på för vådliga strapatser i obanad terräng.

Skon passar för:

Lidingöloppet: Ja, för motionärer.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Nej
Asfaltslöpning: Ja

Etappen

Dag 6 Scoul (Schweiz) – Mals (Italien)
Distans 37 km
1332 meter uppför
1474 nerför

Mer om Trailskor över Alperna