Dag 1: Adidas Adizero XT

Till tonerna till AC/DCs ”Highway to Hell” gick startskottet för första sträckans löpning från Oberstorf till Lech. En fantastiskt vacker sträcka men ett helvete för en löparsko med löpning på skogsvägar, skrå i högalpin terräng och leriga skogsstigar. Adidas Adizero XT fick utstå den 35 km långa distansen.

Adidas Adizero XT har mycket av en vanlig löparskos egenskaper. Den har visserligen lite mindre stötdämpning än en vanlig träningssko, men det gör att den på asfalt nästan ger känslan av en tränings/tävlingssko.
Undertill finns en grovmönstrad sula med en en dobbrad längs kanten som vi tidigare bara har sett i (adidas) fotbollskor.
Ovandelen konstläder och meshvävd nylon är slitstark, andas, men är inte vattentät. Snörningen är konventionell.

Skon fick under de 35 kilometerna utstå allt som man kan tänkas utsätta en terrängsko för. I asfaltlöpningen kändes skon lätt och fin. Skon väger 283 gram i storlek 9.
När det sedan började gå uppför greppade sulan bra på grus och när underlaget började bli riktigt krävande med branta uppförspartier bet sulan perfekt.
Upp till toppen på Fideresharte på 2210 meters höjd tuggade skon på. Även på hala stenpartier kändes skon trygg.

Det var först mot slutet av dagen när underlaget på skogsstigen plötsligt förvandlades till lera som skon avslöjade sin enda brist. Några steg och skorna blev blytunga när lervattnet sipprade in genom ovansidans meshnylon.
En viktig detalj som man ska titta på när man väljer terrängsko är just denna egenskap, om ovandelen är vattenavvisande och hur mycket den sedan absorberar. Hur mycket en sko väger torr är en sak, våtvikten en annan. Här är det stor skillnad mellan olika typer av terrängskor.

Slutomdöme:

En perfekt terrängsko som fungerar på alla sorters underlag.
Skön passform, men liksom de flesta terrängskor med relativt smal läst vilket gör att den inte passar alla fötter.
När skon är blöt blir den tung och tappar litet av den sköna löpkänslan.

Skon passar för:

Lidingöloppet: Ja.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Nej
Asfaltslöpning: Ja

Etappen:

Dag 1 Oberstorf (Tyskland) - Lech Am Arlberg (Österrike)
Distans 35 km
2543 meter uppför
1915 nerför

Mer om Trailskor över Alperna