Terräng-SM: Walleräng
avgjorde i sista backen

I den sista tuffa backen 400 m från mål avgjorde Olle Walleräng 4 km-klassen när han tog sitt första SM-guld i terränglöpning. På den kuperade banan vid Borås Skidstadion besegrade Olle favoriten Mustafa Mohamed med fem sekunder.

– Jag visste att jag hade chansen att vinna. För en vecka sedan var jag tre sekunder efter Mustafa på 6 km vid Göteborg Cross Country, och 4 km passar mig bättre, förklarar Olle Walleräng.
Mustafa Mohamed tog täten direkt efter starten och ledde sedan hela vägen fram till den sista tuffa backen.
– Mustafa är snabbare utför, men jag var starkare uppför, och jag kände att det fanns en chans att avgöra i den sista stigningen.

Årets svenske mästare gillar egentligen inte terränglöpning:
– Jag har aldrig varit förtjust i terränglöpning utan ser det här mest som något nödvändigt ont, förklarar han.

EN BLIVANDE STORSTJÄRNA
För sju-åtta år sedan betraktades Olle Walleräng som en blivande svensk friidrottsstjärna. Han var dominant i sin åldersklass som ungdom och junior. Förväntningarna var högt ställda på den talangfulle medeldistanslöparen från Eskilstuna-klubben Råby Rekarne, men resultaten förbättrades inte i den takt som många förutspått.
Istället fick Olle problem med skador. Det blev ett antal säsonger utan större framgångar. Olle såg ut att vara ytterligare en talang som aldrig nådde sin potential.

Men Olle Walleräng gav dock aldrig upp. Han tränade vidare och bytte klubb, först till Hammarby och sedan till Spårvägen.
De senaste åren har resultaten börjat komma. I fjol blev Olle Walleräng svensk mästare på 5 000 meter. Nu tog han alltså sin första seger som senior i terräng-SM.
– Det har varit en mognadsprocess, förklarar Olle.
– Jag satte mycket press på mig själv. Nu försöker jag att vara mer avslappnad. Jag tar inte löpningen på blodigt allvar längre.
– Jag har inte brytt mig om att andra börjat tvivla på mig. Istället har jag känt att det måste släppa någon gång.
– Numer tar jag ett år i taget. Jag sätter inte upp några långsiktiga mål utan gör istället en utvärdering efter varje säsong innan jag börjar planera för nästa år.

SIN EGEN TRÄNARE
Idag är Olle Walleräng 25 år gammal. Han är näst intill löpare på heltid. Olle har under hela sin karriär lagt upp träningen på egen hand. Idag använder han Spårvägens tränare Kent Claesson som bollplank.
– Jag har ett stort kontrollbehov. Därför vill jag styra träningen själv. Men jag är nyfiken och pratar gärna träning med andra.

För två månader sedan var Olle nära att ge upp den här säsongen. Han fick en hälseneskada under träning i Sydafrika i januari. Olle övervägde att låta operera hälsenan, men satsade istället på rehab-träning. Nu är hälsenan bättre och Olle Walleräng siktar på EM i Barcelona i sommar. Troligen väljer han att springa 5 000 m trots att han bara gjort ett par lopp på den distansen:

– Jag tror att jag skulle klara mig bäst på 5 000 m i ett mästerskap, säger Olle, som hittills främst tävlat på 1 500 m.
– 5 000 m är en mer smärtsam distans. På 1 500 m händer allt på en gång. 5 000 m passar mig bra både fysiskt och psykiskt.
– Men jag vill samtidigt förbättra sin tid på 1 500 m rejält. Jag vill komma ned mot det svenska rekordet. Det krävs snabbhet från 1 500 m för att nå bra resultat på 5 000 .
Olle Walleräng som har gjort 3.40 på 1 500 m. Det svenska rekordet är 3.36,49.

ISABELLAH FRÅN START TILL MÅL
På damernas 4 km blev det favoritseger i terräng-SM. Isabellah Andersson ledde från start till mål. Hon hade en lucka på åtta sekunder efter det första varvet och sprang sedan för att bevaka sin ledning.
Lisa Blommé såg till att det blev en dubbelseger för Hässelby genom ett starkt andra varv. I mån var anståndet mellan Isabellah och Lisa nio sekunder.

Resultat terräng-SM 2010

  • Herrar 4 km
    1) Olle Walleräng, Spårvägen, 11.41
    2) Mustafa Mohamed, Hälle, 11.46
    3) Johan Wallerstein, Lund, 11.54
    4) Andreas Åhwall, Hässelby, 11.58
    5) Adil Bouafif, Hässelby, 12.02
    6) Oskar Käck, Hälle, 12.04

  • Damer 4km
    1) Isabellah Andersson, Hässelby, 13.18
    2) Lisa Blommé, Hässelby, 13.27
    3) Ida Nilsson, Högby, 13.35
    4) Ulrika Johansson, Rånäs, 13.50
    5) Madeleine Larsson, Hässelby, 14.08
    6) Lena Öhrn, Spårvägen 14.13