Szalkais råd inför Broloppet
Marathon.se:s tränngsexpert Anders Szalkai gästade på fredagen Sydsvenskan där han chat-svarade på frågor inför Broloppet som avgörs på lördagen.
Här är valda delar ur chatten.</b>
Fredrik: Det ser ut att bli ganska stark medvind imorgon. Hur mycket snabbare ska man våga sig på att springa?
Anders Szalkai: Härligt med medvind. Jag minns "första Broloppet" och även då var det mycket medvind över bron. Jag tycker man ska utnyttja detta och springa något fortare framförallt "uppför" eftersom motlutet kompenserar steget i medvinden. Steget kommer ändå inte "bli sträckt" uppför, trots medvinden. Sen när det både blir utför och medvind, tycker jag däremot man ska vara lite försiktig att "rulla på för fort". Det är lätt att man "slår sönder låren" utför om man springer fortare än "kontrollerat, och då kommer man förlora den tiden man tjänat utför på "flacken" när man kommer ner. - Så rulla på bra uppför i medvinden, men mjuk och fin och inte stressad löpning utför .
Anna: Loppet består ju till stor del av uppförsbacke. Bör jag springa saktare i backen för att inte ta ut mig, eller bör jag försöka hålla samma km-tid som normalt sätt och sedan dra på mer under resten av loppet?
Anders Szalkai: Hörde att det skulle vara medvind på bron?! Då tror jag du kan springa på hyfsat uppför om du har vinden som hjälp. Tror ändå inte riktigt du kan hålla samma fart uppför som utför, så kolla inte för mycket på km tiderna. Hitta flytet och spring så det känns bekvämt uppför bron. Utför kan du rulla på något fortare, men utan att det blir så fort att du springer med "sträckt och lite bromsande steg". Försök ha mjuk löpning utför, så att du sparar benen till att få en fin övergång till flecken nedanför bron.
Adam: Jag ska springa broloppet för första gången. Vad ska man tänka på längs banan, vilken del är jobbigast/uppför? Är banan snabb i förhållande till Göteborgsvarvet?
Anders Szalkai: Jag tror om vinden ligger "rätt" dvs i ryggen, är Broloppet något snabbare än Göteborgsvarvet. Jobbigast brukar det vara uppför, men här är löparen som piggast. "Farligast tror jag utförlöpan är, att gå på "förr fort" utan kontrollerad löpning kommer göra det jobbigt när man kommer "ner". Jobba med lite kortare steg uppför, och sen mjuk (lite nedsjunken) löpning utför; så kommer det gå bra!
Andreas Wederbrand: Hej! Jag har som mest sprungit lite över en mil och på ung. 6.00 fart. Jag planerar att lägga mig i 6.15 eller 6.30 gruppen (efter farthållaren). Vad låter mest rimligt?
Anders Szalkai: Svårt att svara på då jag inte har hela din bakgrund. Men om du inte kört några längre långpass, tror jag du tjänar på att öppna med 6.30 gruppen, och sen istället öak om det känns bra sista 5km!
Tomas: Varför försvinner mitt blodsocker så att jag blir skakig och måste stanna efter ca30 min när jag joggar. hur kan jag äta för att motverka cet?
Anders Szalkai: Testa att INTE äta snabba kolhydrater efter lunch inför loppet. Äta fett tex fet yogurt, och lite nötter, och vätska via vatten. Sen när du väl börjat värma upp/kommit in i startfållan, kan du dricka sportdryck om du vet att det funkar med magen. Men undvik alltså snabba kolhydrater från 12-13 imorgon, så kommer blodsockret vara på bra humör till start!
Brolöparn: Tycker du att man alltid ska dricka vid varje vätskestation? Imorgon kommer det ju inte vara någon värme att tala om direkt, är det lugnt att hoppa över te.x den första vätskestationen?
Anders Szalkai: Jag förespråkar alltid att dricka vid varje vätskekontroll, om loppet varar över 1h. Hellre ofta och mindre än, än färre och mycket! Så en lite zip vid varje station, så klarar magen ta upp det; och vätska hjälper dig prestera!
Löparn:Hur ska man egentligen värma upp inför ett halvmarathon? Uppvärmning för ett så pass långt lopp känns mest som att det tömmer energin i kroppen, eller?
Anders Szalkai: Lte beroende av vilken nivå du siktar på. En elitlöpare och 1.20-1.30 löpare, tror jag personligen har nytta av en liten uppvärmning. Jogg 10 min + stretch och kanske en-två kortare ruscher. Eftersom man ska starta i relativt hög fart redan från början är det positivt om man fått igång blodcirkulationen och värmen i musklerna. En varm muskel presterar bättre än en kall, och ett hjärta "som är igång" kommer transportera blodet/syret till musklerna lättare direkt. Så trots energiförlust vid uppvärmningen tycker jag att en uppvärmning höjer prestationen totalt. Siktar man inte på "snabba tider", kan man ta en mindre uppvärmning på plats, med lätt jogg/gympa för att få igång rörlighet, och höja pulsen något. - Jag är för uppvärmning alltså!
Jens: Jag har ganska nyligt börjat löpträna och får ofta ont i vristerna. Vet du vad det kan vara?
Anders Szalkai: Troligen spänner du vristerna i ditt löpsteg, och dom blir lite överbelastade. För att få bort det kan du jobba med värmeskydd på vristen. Köpa eller "egenkomponerat" via en raggsocka som du kan klippa till att värma just vristen. Just värme brukar hjälpa. Sen på längre sikt tycker jag du ska träna vristträning via olika löpskolningsövningar så du blir starkare, + jobba med din teknik ibland där du verkligen försöka springa med "avslappnad vrist".
Anna: Det ska blåsa rätt rejält, vad rekommenderar du för klädsel?
Anders Szalkai: Om vinden är i ryggen, tror jag det egentligen räcker att ha ett långärmat underställ efter start, eller om det är över 13-14 grader bara en kortärmad. Se dock till att du har med något "vindskyddande" innan start så du slipper frysa. En kall kropp presterar sämre. Ta med en plastsäck eller "slängkläder" så du håller värmen fram till din start. Skulle det däremot vara motvind, kan en tunn lättviktsjacka vara bra att ha.
Eva: Har du några bra tips på att fortsätta vara fokuserad hela loppet och tycka det är kul? Har en liten idé om att dela upp loppet lite och öka takten var 5:e km. Orkar man det?
Anders Szalkai: Eva, Superbra att dela upp loppet i olika mindre partier, och inte "tänka hela 21,1km". Loppet kommer bli roligare om du kan öka varje 5km, men tänk inte för mycket på att du måste öka för då kan det bli tufft om du inte klarar av det. Men visst finns det de som klarar öka hela loppet. Sätt upp dina delmål, och tänk fram till varje mål, och sen helt plötsligt är det bara sista målet kvar och då kan du spurta!
Sofia: Jag lider av "löparmage" och har hört att Immodium Plus är bra att ta före loppet. Är det något du kan rekommendera eller har du andra knep?
Anders Szalkai: Immodium tycker jag är ok. Det kan hjälpa. Andra tips är att dra ner på fiber rik mat från nu fram till loppet. En kombination kan också vara att ta lite koffein vid lunch, för att få igång magen, och sen imodium ungeför 1 timme innan start! hoppas det funkar.
David: Det går rykten om att det kan vara ganska kallt (neråt 5 grader)inne i tunneln. Stämmer det? Kan ju påverka klädval.
Anders Szalkai: Kan jag inte riktigt svara på. Men jag minns inte det "som kallt" när jag sprang. Men om du har ett par handskar i starten och en billig mössa som du kan slänga har du garderat dig. Handsakarna och mössan gör mycket i värme, och då kan man vara "lätt klädd i övrigt".
Oscar: Hur ser du på nertrappning/vila inför ett lopp? Många rekommenderar vila dagen innan, men själv känner jag mig bara seg dagen efter en vilodag. Har tänkt mig en liten tur i eftermiddag. Hur skiljer uppladdningen mellan olika elitlöpare?
Anders Szalkai: Jag förespråkar några vilodagar veckan innan sista veckan, och sen löpning, om än bara lätt, hela sista veckan. Just för att undvika vilosegheten! Så ta din jogg idag. De flesta elitlöpare tränar ända fram till loppet, men bara lätta pass sista dagarna!
Kajsa:Jag ska springa broloppet på lördag men jag har knappt tränat alls. Hur 17 ska jag orka?
Anders Szalkai: Spring lugnt, och lägg in korta regelbundna avsnitt med rask gång. Kanske gång var 10 minut 1-2 minuter. Då får hjärta och ben "vila något", och gör detta redan innan du blivit trött!
Bibban: När man pratar löparskor och fötter - Vad är det viktiga att tänka på?
Anders Szalkai: Rätt sko till rätt fot/steg; och inte att förglömma att känslan i skon är bra. Ju lättare/smidigare desto bättre, men med den support som löparen behöver i förhållande till kroppsvikt och steg!
Anna: Detta blir mitt första långa lopp. Hur tycker du att jag bör äta och dricka imorgon innan loppet?
Anders Szalkai: Jag tycker du ska äta "din normala frukost" kompletterat med lite sportdryck för extra salt och lite extra snabb energi. Sen eftersom det är eftermiddagslopp, tycker jag du ska äta en lättare lunch, med bara lite fibrer. Lunchen ska vara en kombination av kolhydrat (ok snabba), fett och protein. Efter kompletterar du med vattenintag fram till din uppvärmning, därefter sportdryck om du vet att drycken funkar för din mage! Stort lycka till i debuten Anna!