Szalkai: Visst kan du byta till skidor!

Visst kan du byta några löppass mot skidåkning, eller varför inte testa ett kombipass. Men innan du ger dig ut i skidspåret så ta några god råd från Anders Szakai.
Funderar du också på att byta ut löpningen mot skidåkning? Träningsexperten Anders Szalkai får många frågor om hur man ska tänka. Speciellt angelägna är alla som just börjat träningen inför Stockholm Marathon.

Även om skidor blir grundstenen i vinterträningen är det viktigt att minst ha ett pass löpning helst två pass per vecka

– Först måste jag bara erkänna att jag inte är riktigt hemma på skidor... Kommer ju från Skåne. Men under min period på GIH fick vi bra vinterutbildning och via input från lite skidåkare ska jag ändå försöka svara.

– Det finns flera löpare som tidigare har följt mina program, men fram till Vasaloppet helt inriktat sig på skidor. Ofta har jag fått feedback att omställningen har varit tuff, att gå från skidorna rakt in i programmet i mars. Belastningsökningen på benhinnor och lite annat har blivit för stor, vilket har medfört skador.

– Även om skidor blir grundstenen i vinterträningen är det viktigt att minst ha ett pass löpning helst två pass per vecka, menar Anders Szalkai.
Med ett eller två löppass hålls löpmusklerna igång bra. Med skidor övriga pass får man en bra och relativt skonsam konditionsträning.

En vanlig fråga är hur man räknar om träningspassen från löpning till skidor.
– Skulle tippa att du får öka skidpasset något jämfört med angiven tid i löpning, men hur mycket är svårt att exakt ange. En distans på 8 km skulle kanske motsvara en runda på 10-12 km på skidor. Lite beror det också på hur tuff skidterrängen är.

Testa kombipass

– Om nu vintern blir riktigt tuff, och det är svårt få till långpassen i löpning, kan man testa att köra ett kombilångpass.
• Inled med 10-15 km löpning och fortsätt med skidor direkt efter. Det ger bra långpasseffekt (energimässigt) och håller igång löpmusklerna bra.
En annan variant är att köra hela långpasset på skidor (öka då med 5-10km). Gör man det kan det vara bra att lägga in ett längre (12-18km) distanspass på någon annan dag i veckan.

Även kvalitetspass kan bytas ut mot skidåkning. För intervallträning kan en backig skidrunda motsvara ett kvalitepass syreupptagningsmässigt.
– Men försök att bibehålla två pass löpning och lägg då in ett lugnt distanspass löpning någon annan dag så du kompenserar det löpmuskulära du missade på skidintervallen, fortsätter Szalkai.

Summerat; håll igång med två löppass i veckan under vintern kombinerat med skidpass; så går du enkelt över till heltidslöpning när vädret är mer gynnsamt för det!