Szalkai släpper nya program för halvmaran

20 veckor kvar - måndagen 27 april startar träningen inför Stockholm Halvmarathon! Ifjol följde var fjärde deltagare Anders Szalkais träningsprogram. Marathon.se:s träningsexpert har utarbetat nya versioner av de fem olika nivåerna och den hårdaste utav dem har blivit lite mänskligare.

Det råder ingen tvekan om att Anders Szalkais träningsprogram är populära. Hela 26 procent av fjolårets deltagare uppgav att de följde någon av hans fem versioner.
– Det är roligt! Jag hoppas att de kan vara en inspiration. Det går ju inte att följa dem till punkt och pricka. Var och en måste anpassa dem till sin vardagssituation.
Kontinuitet och variation kan låta som motsatsord, men är de byggstenar som träningsprogrammen grundar sig på.
– Löpning är inte bara att springa en runda från dörren. Alla, oavsett nivå, har nytta av olika kvalitativa inslag, utifrån sin förmåga. Den röda tråden i programmen är att vänja kroppen vid det. Men se programmen som en helhet. Kontinuiteten är viktigare än ett enskilt pass.

Träning på fem nivåer
Programmen är alltså upplagda på fem olika nivåer, från att klara loppet som nybörjare till att göra det på en så snabb tid som 1.20. Nyheten är att den snabbaste versionen siktar in sig på löpare som vill klara loppet på en högre fart än fyra minuter/kilometer. Det är klassiskt mål för de mest drivna motionärerna. Ifjol var det snabbaste programmet satt till 1.10 som sluttid. Det klarade bara 18 löpare och de var givetvis alla anslutna till klubbar med egna tränare.
Den allra största gruppen på Stockholm Halvmarathon springer loppet på mellan 1.45 och två timmar. Under den kvarten kommer mer än var tredje löpare in i mål. Men förmodligen är det skocken framför dem som är de flitigaste läsarna och utövarna av Anders träningsprogram. Det är nästan 2000 kilar och tjejer som sprang loppet ifjol på mellan 1.30 och 1.45. En övervägande del utav dem är inte anslutna till friidrottsföreningar, men väldigt många söker efter kunskap på nätet och diskuterar träning på löparcommunities, som till exempel puls.se. www.puls.se Det är också den största gruppen i Team Stockholm Halvmarathon, http://www.stockholmhalvmarathon.se/start/content.cfm?Sec_ID=1560&Rac_ID=2&Lan_ID=1 som följer Szalkais program och praktiserar dem i grupp.
1.30-1.45-nivån har ett program som skissar på tre, fyra pass i veckan. Mängden varierar mellan tre och nästan sju mil på en vecka.
– Jag har tittat över strukturen och gjort en liten uppdatering, men de flesta kommer att känna igen sig, säger Anders.

Tolkar programmen olika
Programmen är visserligen könsneutrala, men visst är det skillnad på hur man tacklar dem för att kunna uppnå samma tider.
– Tjejer är fysiskt svagare och behöver lite mer mängd. De tål också mer mängd. Killar tar generellt ut sig mer på kvalitetspassen och kör ofta tuffare än vad det står i programmet. Tjejerna följer i stället programmet mer, konstaterar Anders, som också tror att de senare har lättare att ta till sig nyanserna.
– Som att när jag använder termen ”medelhård distanslöpning”, där man ökar farten lite lätt efter att ha blivit varm. Killarna har generellt svårt att hålla igen.

Lyssnar på feedback
Halvmarans placering en liten bit in i september skapar en mycket gynnsam träningsperiod.
– Det är enklare att träna under en snöfri period av året. När man förbereder Stockholm Marathon kan det vara dagar då det till exempel är halt och det inte går att följa programmet där det står att man ska springa backe. Visserligen kan det vara varmt under sommaren, men det är inte något stort problem eftersom det inte är lika långa pass som inför maran.
Skisserna till Stockholm Halvmaraton var de första allmänna programmen som Anders Szalkai skrev för Internet. Han har fått mycket respons genom åren som har bidragit till smärre justeringar.
– De blev riktigt bra tack vare att jag har fått bolla dem fram och tillbaka med dem som har prövat programmen.
De nya träningsprogrammen finns från och med fredag på http://www.marathon.se/news/home_halvmarathon.cfm.