Szalkai saknar tre löpare i VM-maran

På lördag (SVT kl 11.45) avgörs maratonloppet i VM i Berlin. Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai, som själv sprungit i världsmästerskapen, följer den internationella maratonlöpningen. När han granskar lördagens startlista hittar han varken OS-mästare, världsrekordhållare - men tråkigast är att Nordens hopp valt en helt ny karriär.

Som alltid i stora mästerskap är det väldigt svårt att förutspå vem som kommer att koras till världsmästare. Flera av dom allra bästa maratonlöparna väljer tyvärr andra maratonlopp. Världsrekordhållaren Haile Gebrselassie är en av löparna som tyvärr inte kommer till start, utan han har aviserat att han siktar in sig på ”vanliga” Berlin Marathon i september.

Även regerande OS mästaren Samuel Wanjiru från Kenya väljer att inrikta sig på ett senare höstlopp, och regerande mästaren Luke Kibet är inte med i fältet.
Fast även utan dessa storlöpare ser fältet väldigt vasst ut.
101 löpare från 39 nationer är med i anmälningslistan.

Kenya kommer med en väldigt stark trupp, med fem löpare som har personbästa mellan 2.05.04 till 2.07.17. Efter att under flera år totalt dominerat storloppen världen över, men inte riktigt lyckas i mästerskapen har landet nu haft segraren både senaste VM och alltså även OS ifjol. Snabbast från Kenya är Abel Kirui som gjort 2.05.04, vilket är 6:e snabbast tiden genom alla tider. Tiden gör Kirui till den löpare med bäst personbästa i VM fältet.
Tider är dock inte allt, utan den “långsammaste” från Kenya, Benjamin Kiptoo, känns som en lika stor favorit då han har vunnit sina tre senaste maratonlopp. Hans peronbästa på 2.07.17 räcker säkert långt.

Mest rutinerad från Kenya är Robert Cheruiyot som vunnit Boston Marathon flertalet gånger och brukar disponera sina lopp bra. Daniel Rono and Emmanuel Mutai är båda 2.06 löpare och det kan mycket väl bli någon av dom som gör att mästartiteln stannar hos Kenya.
Om man tittar vidare i fältet finns det några löpare med extremt bra meriter från VM. Marockanen Jaouad Gharib, vann VM både 2003 och 2005 och ifjol tog han silvermedaljen i OS. Trots sina nu 37 år, verkan han bättre än någonsin, då han satte nytt personbästa i London i våras med 2.05.27. Han har med flera landsmän som också kommer synas i toppen. Vi fortsätter med Afrika och går vidare till Etiopien. Tsegaye Kebede är nog främsta löparen från Etiopien med OS brons från Peking och med nytt personbästa från London i våras där han kom 2:a på 2.05.20. Deriba Merga som var fyra i OS och vann Boston i våras ser ut att vara vassast av övriga löpare från Etiopien, även om alla som kommer till start med säkerhet har medaljkapacitet en bra dag.

Om vi tittar på startfältet utanför Afrika, kan man konstatera att alla världsdelar är representerade, men tyvärr inge nordisk löpare. Nordens bästa maratonlöpare på herrsidan de senaste åren Janne Holmén från Finland (boende i Uppsala) har valt att avsluta sin löparkarriär för att satsa mer på sin forsking.

Av de europeiska länderna känns det som Frankrike har starkast team med några bland annat några löpare med afrikansk bakgrund. Spanien har tre löpare med och kanske kan rutinerade Jose Manuel Matinez blanda sig in i topp 10.
Från Sydafrika kommer flera bra löpare, och om man ska välja någon har Brasiliens Marilson Dos Santos bäst meriter. Från Asien har både Sydkorea och framförallt Japan bra team. Just Japan brukar alltid ha några löpare med i toppklungan mot slutet även om det på senare år inte blivit några segrar i VM. Snabbast av de japanska löparna är Atsushi Sato med ett personbästa på 2.07.13.

Så trots att några toppar saknas, kommer det säkert bli ett spännande lopp, med en segrare som mycket väl verkligen är bäst i världen just nu över 42195m.