Szalkai presenterar ny coach för Lidingö

Hur ska man träna för Lidingöloppet? Lidingölopps-specialisten Magnus Bergman har svaren och specialpassen för att klara av det klassiska terrängloppet. Nu tar Magnus också ansvaret för innehållet i Marathon.se:s populära träningsprogram för Lidingöloppets 30 km. Renodlat och optimerat för att löpare på alla nivåer ska klara av loppet är nyckelorden.

Jag har inte så många andra moment än just den specifika löpträningen. Träningen i sig kommer inte att ta så mycket tid utan jag har mer inriktat mig på att göra rätt saker och att göra rätt saker för Lidingöloppet.

(Se hela intervjun med Magnus i Studio Marathon med Anders Szalkai i videon här ovan.)

– Även om man kan ha olika fallenhet för att springa i kuperad terräng så finns det vissa saker som alla kan träna. Det gäller oavsett vilken tid du siktar på eller om du tränar för klara loppet, säger Magnus Bergman.

Ett nyckelpass för Lidingölöparen kan till exempel vara att springa höja farten i kuperad terräng - att springa lite fortare i det som kallas för tröskelfart:
– Inte på max, men ändå i bra fart, strax under din mjölsyratröskel, alltså då muskulaturen inte ackumelerar mjölksyra, säger Magnus.

Ett annat pass som är utförligt beskrivet och som även återfinns med instruktionsvideo (det finns 32 olika videor med betalprogrammen) är passet Bergmans backe. Ett pass som kanske är en av Magnus Bergmans hemligheter till framgångarna i Lidingöloppet. Minns att Magnus under sin aktiva karriär fem gånger har sprungit den klassiska tremilen under 1.40. Mustafa Mohamed är den ende svensk som har kunnat matcha Magnus tidsmässigt.

Vad är då Bergmans backe?

– Du springer en normal backe med en löptid på 45-60 sekunder, men du fortsätter över krönet med bibehållen fart. Du stannar alltså inte av när du kommer till krönet utan fortsätter 20-30 meter.
Magnus poängterar att träningen inte bara handlar om att få upp flåset och stegfrekvensen utan att det även handlar om att passet ger en sorts mental träning, att det är så backarna på Lidingö ska attackeras.
– När du kommer till Lidingöloppet så har du tränat på att fortsätta och bibehålla farten över krönet, rulla ner på andra sidan, slappna av och få en bra utförslöpning.

Magnus Bergman betonar att kontinuitet är viktig för all löpträning. Som heltidsarbetande förälder vet han också att det gäller att få tiden att räcka till. Något han också tagit med sig när han utformat programmen.
– Jag har inte så många andra moment än just den specifika löpträningen. Träningen i sig kommer inte att ta så mycket tid utan jag har mer inriktat mig på att göra rätt saker och att göra rätt saker för Lidingöloppet.

Vill du hänga på löpträningen för Lidingöloppet så startar träningen måndag 13 maj 2013. För löpare som under de första veckorna har annat inplanerat går det utmärkt att hoppa in i programmen i juni då upptrappningsperioden övergår till mer rationell grundträning.

Programmen finns på fem nivåer. Magnus Bergman har gjort en lathund för att välja program som du hittar via länken nedan.

Träningsprogrammen för Lidingöloppet finns på trana.marathon.se