Szalkai om återhämtning och uppladdning

En löparfest är avklarad, en väntar. Många springer både GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon. Marathon.se:s expert Anders Szalkai ger sina bästa råd för återhämtning och uppladdning.

Anders Szalkai springer själv de båda folkfesterna.
– Jag sprang Göteborgsvarvet i 3.30-fart per kilometer. Det hade jag bestämt från början. Dock hade jag hoppats att det skulle kännas lite lättare. Jag fick trycka på ibland för att hålla farten. Men det var ändå inget maxlopp, trots att jag var ganska trött i mål, berättar Anders om sina 1.13.56 som räckte till 37:e plats i GöteborgsVarvet.

Efter GöteborgsVarvet gäller det att rannsaka sig själv och kontrollera kroppen. Mentalt och fysiskt gäller det att ställa om sig från 2,1 mil till den dubbla distansen.
Oavsett om du ska springa även Stockholm Marathon eller inte så gäller det att göra sig av med slaggprodukterna från GöteborgsVarvet.
– Jag hoppas att alla joggade - eller åtminstone gick en runda - på söndagen för att få bort den värsta stelheten. Ett bra tips är att gå till en massör om man känner sig stel någonstans. Det gör att återhämtningen går snabbare, berättar Anders Szalkai.
SM-vinnarna Erik Petersson och Isabellah Andersson, där i varje fall Erik tog ut sig till max satsar båda hårdare på Stockholm Marathon.
– Ja, eliten ska hinna återhämta sig. Det ska inte vara några bekymmer, säger Anders Szalkai.

Måndag (18 maj) till tisdag (19 maj) den här veckan är det lämpligt att lägga in en vilodag och köra ett kortare pass den andra dagen.
– Det är bättre att ha en extra vilodag den här veckan än att ha den nästa vecka, eftersom risken då är att du känner dig ännu mer seg i kroppen, förklarar Anders Szalkai.
Onsdag (20 maj) och torsdag (21 maj) kan du köra fartpass eller fartlek där det är bra att köra överfart. Det vill säga i en hastighet som är högre än din förmodade fart i maran.
Fredag (22 maj) eller lördag (23 maj) kan det vara läge för ett sista långpass.
– För de som tycker att GöteborgsVarvet var lite kort så kan det vara bra med ett långpass på fredagen eller lördagen. Många är lediga på fredagen så då passar det perfekt med ett sista långpass.

Sista veckan inför Stockholm Marathon gäller det att hitta spänsten och lättheten i kroppen igen, istället för att bara köra på i sin vanliga träning. En svår balansgång.
– Det är oerhört svårt att vila. Många känner sig sega i benen av att vila och tränar ändå. Visst kan du köra fartpass mitt i veckan, men se till att minska längden på passen. Måndag (25 maj) och tisdag (26 maj) kan det vara lämpligt att köra fart, själv kör jag 8x300 meter på tisdagen för att få till steget och hitta rytmen, säger Anders Szalkai.
Onsdag (27 maj) och torsdag (28 maj) gäller det att ta det lugnt och jogga några korta pass för att hålla igång kroppen.
– För de som reser kan det vara bra att jogga tio minuter när man kommer fram till Stockholm på fredagen (29 maj) .

Ditt bästa råd 10-12 dagar innan Stockholm Marathon?
– Korta ner distanserna som du tränar och försök att ta det lugnt. Kör sådant som du gillar, till exempel fartlek. Så här nära inpå loppet kan du bara marginellt förbättra din syreupptagningsförmåga, säger Anders Szalkai.
Lördagen 30 maj är det dags för start i Stockholm Marathon. Följ Anders Szalkais tips och råd och chansen att du kommer väl förberedd ökar.