Szalkai: Mot nya mål!

Efter en lång träningsperiod mot ett maratonlopp och efter genomförd mara infinner sig ofta en liten tomhet. Vad ska jag göra nu? Den känslan har säkert ett syfte för att man ska ge kroppen en lugnare period med chans till återhämtning.

Har man en så bra grund som den man byggt upp inför maratonloppet kan man med säkerhet hoppa in i vilket program som helst bara man väljer rätt nivå

Efter ett tag brukar för de flesta löpare komma ett sug efter ny träning och nya mål men ibland finns inga konkreta nya mål och då kan det fortsätta kännas lite ”tomt”.
Då gäller det, om man vill komma tillbaks i träning, att hitta en ny drivkraft och ett nytt mål.

Det nya målet kan se olika ut, en del vill jobba vidare mot ett maraton för att antingen ta revange på sig själv om loppet inte gick så bra som man hoppats eller för att utveckla sig ännu mer utifrån det lyckade lopp man precis klarat av.
Andra känner sig säkert mätta på en lång träningsperiod mot ett maratonlopp och kan hitta nya mål på andra distanser.

Har man följt ett träningsprogram under lång tid kan det säkert vara skönt att träna helt fritt ett tag, men det kan ju även där kännas lite tomt gällande inspiration vad man ska träna.
Har man den känslan att man behöver en ny inspiration till varierad och rolig träning kan det vara läge att hoppa in på ett nytt program.

På Marathon.se är det flera program som är igång och har man en så bra grund som den man byggt upp inför maratonloppet kan man med säkerhet hoppa in i vilket program som helst bara man väljer rätt nivå.

Kanske är det läge att bryta av en sommar med fokus på att jobba upp lite fart? Då kan en nivå på Midnattsloppsprogrammet vara något som skulle kunna stimulera farten och ge sommaren rolig och varierad milträning.
Programmet har runt 10 stimulerande träningsveckor kvar, och även om Midnattsloppet inte är ett mål i sig, kan träningen utveckla löparen att sen kunna gå in på en högre start nivå när väl tankarna om ett nytt långlopp infinner sig.
Tjejmilen programmen är också riktade mot milsträckan och där finns det över 10 veckors träning kvar.

Kanske kan vill man jobba mot DN Stockholm Halvmarathon för att sätta ett nytt personbästa på en halv mara? Programmet har pågått i runt 7 veckor, men har fortfarande 13 veckor kvar att jobba upp fart form och ny uthållighet efter maratonåterhämtningsperioden.

Lidingöloppet har också många träningsveckor kvar, och för att få till den kuperade löpningen kanske ett program kan vara den avgörande pekpinnen på att verkligen få till kuperad träning och sen ett riktigt bra Lidingölopp.

Hör man till löparna som vill sikta in sig mot ett maratonlopp redan i höst kommer det ett nytt maratonprogram datumriktat mot New York Marathon med träningsstart den 18 juni. Programmet kommer att presenteras den onsdagen 13 juni och sträcker sig över 20 träningsveckor.
Detta program skulle man enkelt kunna använda som en mall inför vilken höstmara som helst genom att själv räkna om träningsveckorna att stämma in det lopps datum man siktar mot.